Din 7 martie, László Bocsárdi ne introduce în mecanismul kafkian al însingurării unui adolescent
Teatrul polonez contemporan revine pe scena Trupei Tamási Áron, joi, 7 martie, de la ora 19, când are loc prima reprezentaţie cu spectacolul Sam sau Introducere în viaţa de familie. Este vorba de o coproducţie Teatrul Tamási Áron – Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, construită pe textul tinerei autoare poloneze Maria Wojtyszko, în regia lui László Bocsárdi.
Spectacolul reface rătăcirile adolescentului Sam, prin 27 scene-tablouri, fiecare derulându-se ca o poveste plină de substanţă despre singurătate. Forța textului rezidă în tonul său. Piesa Mariei Wojtyszko nu este o poveste care să funcţioneze drept pildă de urmat, când căutăm soluţii în confruntarea cu problemele vieţii de adolescent. Autoarea poloneză ne confruntă mai degrabă cu o tulburătoare simptomatologie a unui mod de viaţă haotic, specific culturii poloneze și celei occidentale. Simptome care devin vizibile inclusiv şi mai ales în deruta adolescenților de azi, cărora nici părinții, nici sistemul educațional şi nici biserica nu le oferă repere către un viitor credibil şi apropiat de visurile lor.
Sam sau Introducere în viaţa de familie este un spectacol despre excluderea din comunitate – una dintre formele consacrate ale ritualurilor de iniţiere. Un ritual contemporan, în care iniţierea şi excluderea se suprapun/contopesc, ca într-un mecanism kafkian, scăpat de sub control, cu efecte imprevizibile şi tragice.
În povestea Mariei Wojtyszko şi în spectacolul lui László Bocsárdi, Sam trece prin toate crizele specifice adolescenței. Abandonat şi lipsit de repere, adolescentul nu se poate bizui decât pe sfaturile prietenului său imaginar, hârciogul schizofrenic.
(Teatrul Tamási Áron, biroul de presă; La repetiție – fotografie de Barabás Zsolt)