Conferința iraniană din Sfântu Gheorghe pe scena unei prestigioase Întâlniri teatrale din Ungaria
Am primit cu bucurie vestea că spectacolul „Conferința iraniană”, producţie a Teatrului Tamási Áron în regia lui László Bocsárdi, a fost selectat în programul unuia dintre cele mai prestigioase evenimente teatrale din Ungaria, Întâlnirea Națională a Teatrelor (OSZT). Din cele 107 spectacole produse de 65 companii teatrale, au fost selectate 14 să facă parte din Programul OSZT, alături de alte două producţii independente nominalizate de Breasla Criticilor de Teatru. Evenimentul organizat la Kaposvár va avea loc între 10 și 16 iunie 2024.
Istoria Întâlnirii Naționale a Teatrelor începe în 1982, când evenimentul a fost organizat pentru prima dată de Asociația Teatrală, pentru a evoca un festival al teatrelor rurale din anii '50. Până în 1990, Întâlnirea a fost organizată la Budapesta, iar până în 1986 au fost incluse în program doar spectacole ale teatrelor din provincie. Între 1990 și 2000, evenimentul s-a desfășurat în diferite locuri, apoi şi-a găsit o casă permanentă la Pécs, unde a funcționat sub denumirea de Pécs Országos Színházi Talakzó (POSZT), între 2001 și 2021. Din 2023 a devenit din nou un festival itinerant, fiind organizat anul trecut la Debrecen și anul acesta la Kaposvár.
La Întâlnirea de anul acesta, trupele de teatru din Ungaria și din afara granițelor au putut să se înscrie cu spectacole care au avut premiera cel târziu la 31 decembrie 2023. În cele din urmă, dintre cele 107 spectacole ale celor 65 de companii teatrale, au fost selectate acele producţii care „reprezintă cea mai înaltă valoare artistică și abordări inovatoare”. În afară de Conferinţa iraninană a Trupei Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, au fost incluse în programul Întâlnirii de la Kaposvár și câte un spectacol al Teatrelor din Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. Juriul OSZT din acest an care a selecţionat spectacolele a fost format din Teodóra Bán, director executiv al Teatrului Margitsziget, Anikó Lantos, director de festival la Teatrul Thália, Ákos Németh, dramaturg, traducător și regizor, și Tibor Zalán, poet, scriitor, și dramaturg.
„Scopul evenimentului este celebrarea diversității teatrale, consolidarea relațiilor profesionale și, nu în ultimul rând, oferirea unei experiențe de neuitat și publicului. Întâlnirea Națională a Teatrelor din 2024 deschide o nouă epocă în lumea teatrului. Organizatorii acordă o atenție deosebită pentru ca Întâlnirea să nu fie doar un eveniment, ci şi un spațiu autentic de dialog şi schimburi de experienţe profesionale”, se precizează pe site-ul instituției gazdă.
(Sursa: comunicat de presă)