Concert de primăvară
Joi, 13 aprilie 2023, de la ora 19:00, în Sala de Concerte a Centrului de Cultură Arcuș (Casa Muzicii, Sf. Gheorghe, str. Oltului nr. 6), va avea loc un concert extraordinar de vioară și pian, susţinut de LINE Ildikó (vioară), concertmaistrul Orchestrei Radio din Budapesta, și ORZA Katalin Erzsébet (pian), pianistă formată la școlile de pian din București și Budapesta, care între anii 1996–2001 a activat la College Conservatory of Music din Cincinatti, SUA.
Programul propus este o selecție de lucrări remarcabile ale unor compozitori celebri:
- Wolfgang Amadeus Mozart: Sonată pentru vioară și pian în Mi bemol major, KV481
- Ernő Dohnányi: Sonată pentru vioară și pian în Do diez minor, op. 21
- Astor Piazzolla: Istoria tangoului (vioară-pian)
Organizatori: Centrul de Cultură Arcuș și Institutul Liszt, filiala Sf. Gheorghe.
Bilet intrare concert: 20 lei. Doritorii pot procura bilete din timp la sediul CCA din str. Oltului nr. 6, între orele 9:00-15:00, informații suplimentare la tel: 0267 373 651.
***
LINE Ildikó – Reprezentanta școlii violonistice transilvănene Line Ildikó s-a născut la Brașov, unde a început studiul viorii sub îndrumarea lui A. Finichi, apoi a lui Victor Tereanu, care la rândul lui a fost discipol al celebrului pedagog și violonist Carl Flesch, reprezentând astfel cultura muzicală europeană de progres. Calitățile de solistă ale tinerei violoniste s-au arătat rapid, încă din perioada studiilor de liceu, când a devenit concertmaistru la Orchestra de Cameră a Palatului Culturii din Brașov. Și-a urmat studiile universitare la Academia de Muzică din Cluj, unde i-a avut ca profesori de specialitate pe Ștefan Ruha, F. Balogh și Andrei Ágoston. După absolvire, a devenit artist instrumentist la orchestra Filarmonicii din Oradea, apoi la orchestra Filarmonicii din Cluj. În 1975, a participat la concursul de cvartete de la Brașov, iar în 1976 la Concursul Internațional de Vioară de la Praga. Începând din 1980, a fost prim-violonista Cvartetului Pro Camera din Cluj (promovând prin concertele formației o mulțime de compoziții contemporane românești), cu care a participat în 1981 la Academia de vară de la Nizza. Paralel susține o serie de concerte camerale și solistice în mai multe orașe ale țării. În 1989 s-a stabilit cu familia în Ungaria, unde a activat ca concert-maestru la orchestra Operei de Stat din Budapesta, iar din 1992, concert-maistru al orchestrei Radio din Budapesta. Continuă activitatea solistică și camerală, susținând concerte în Ungaria, Franța, Germania, Elveția, Anglia și România. Are înregistrări radio și discuri și este interpreta multor lucrări contemporane.
Activitatea ei a fost recunoscută și premiată de trei ori cu „Premiul Artisjus”, în anul 1999 a obținut „Premiul de Excelență” al Radioului din Budapesta, iar în 2015, „Premiul Dohnányi al Orchestrei Simfonice Radio”.
Orza Katalin Erzsébet – Născută în Cluj, a început studiile de pian la Sfântu Gheorghe, la clasa profesoarei Szarvas Katalin, mai târziu continuând la Liceul de Muzică din Cluj, ca eleva profesorului Buzás Pál. În aceasta perioadă a participat la mai multe concursuri naționale de pian, obținând mai multe premii.
Studiile superioare le începe la București, sub îndrumarea profesorului Amiras Gabor și le continuă la Budapesta în clasa profesorilor Nemes Katalin, Jandó Jenő și Gulyás Márta. În anul 1996, obține diploma de licență, după care câștigă o bursă în SUA și obține diploma de „Master in Art in Performance” la Boise State University și „Diploma de Artist Solista” la Cincinnatti, la College Conservatory of Music, unde își continuă activitatea ca asistentă.
În anul 2001, se întoarce la Budapesta, unde își continuă activitatea ca solistă și artistă de muzică de cameră. Susține concerte atât în Ungaria, cât și în România, Danemarca, Belgia și Italia. Ca acompaniator, participă la mai multe festivaluri și tabere muzicale. Actualmente, activează ca profesor și acompaniator.
(Centrul de Cultură Arcuș)