CULTURA 10 decembrie 2024

Centrul de Artă al Transilvaniei din Sfântu Gheorghe aniversează un deceniu de existenţă

de Agerpres | 560 vizualizări

Centrul de Artă al Transilvaniei din Sfântu Gheorghe sărbătoreşte luna aceasta un deceniu de existenţă, eveniment ce va fi marcat printr-o expoziţie aniversară cuprinzând câteva dintre cele mai valoroase lucrări din colecţiile instituţiei.

Potrivit reprezentanţilor Centrului, în cei zece ani de existenţă au fost organizate peste 140 de expoziţii, precum şi numeroase evenimente de popularizare a artei plastice şi au fost editate 90 de cataloage.

„Centrul de Artă din Transilvania, care funcţionează sub egida Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, îşi desfăşoară activitatea din toamna anului 2014 în clădirea din strada Oltului nr. 2, îndeplinind o serie de sarcini importante pentru dezvoltarea reputaţiei şi a imaginii de sine a artei plastice din Transilvania. Acum, poate putem constata, că Centrul de Artă din Transilvania a atins un prestigiu profesional ridicat, cu un număr de personal relativ redus. Cu ocazia aniversării a 10 ani de la înfiinţare şi ca o continuare a expoziţiei Synopsis, deschisă la sfârşitul anului 2019, în cadrul expoziţiei intitulate Synopsis 2 prezentăm o selecţie valoroasă din lucrările intrate începând cu anul 2020 în colecţiile gestionate de Centrul de Artă din Transilvania (colecţia Asociaţiei Centrul de Artă din Transilvania şi colecţia Fundaţiei Sapientia)”, se arată într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.

Expoziţia Synopsis 2 va fi vernisată vineri, 13 decembrie 2024, de la ora 18,00, şi va putea fi vizitată până în 14 februarie 2025, de marţi până vineri, între orele 9,00-17,00 şi sâmbătă, între orele 10,00-14,00.

„Expoziţia oferă o selecţie de 120 de lucrări păstrate în cele două colecţii menţionate, care ilustrează prestigiul lor şi caracterul lor indispensabil. Ne-am străduit, de asemenea, să etalăm operele de artă emblematice din patrimoniul nostru cultural. Selecţia evidenţiază principalele noduri ale celor două colecţii şi cele mai valoroase lucrări, care au fost inventariate în ultimii patru ani. Structurată pe regiuni, perioade şi teme, expoziţia prezintă principalele perioade ale artei plastice maghiare din România începând cu picturile Şcolii de la Baia Mare, trecând prin tendinţele inovatoare din anii 1960-1980 şi ajungând la realizările cele mai recente din arta contemporană. Pe lângă acestea, am selectat şi 13 lucrări din ediţiile din 2020 şi din 2022 ale Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, care au fost create folosind tehnici tradiţionale de artă grafică de multiplicare, şi care sunt conectate între ele prin tematica lor”, se mai menţionează în comunicat.

Catalogul-album al expoziţiei rezumă istoria şi activitatea Centrului de Artă din Transilvania, prezintă cronologia expoziţiilor şi a evenimentelor conexe organizate în perioada 2020-2024 şi oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra celor două colecţii gestionate de Centrul de Artă din Transilvania, publicând lista completă a operelor de artă.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.