Cea mai nouă librărie din Sfântu Gheorghe se pregătește de marea deschidere
Mii de titluri în limba română de la edituri celebre își vor găsi locul pe rafturile din LibriM
Un mare vis al iubitorilor de carte în limba română din Sfântu Gheorghe va deveni, la 1 martie a.c., realitate! Cea mai nouă librărie din oraș, LibriM, își deschide vineri oficial porțile, începând cu ora 09:00. Astfel, covăsnenii sunt invitați să intre într-un nou „univers”, care aduce la un loc bunul gust, cele mai proaspete apariții editoriale, de limbă română și maghiară, cadouri delicate, produse de papetărie și birotică și totodată posibilitatea de a bea o cafea caldă sau un ceai fierbinte, înconjurat de mii de cărți noi, gata să fie luate acasă.
Ideea deschiderii unui astfel de local, care îmbină relaxarea cu posibilitatea achiziționării de cărți la Sfântu Gheorghe le aparține tinerilor Mike B. Gábor și Simon Tünde, sprijiniți din umbră, dar îndeaproape, de părinții Mike Gábor și Éva. Aceștia din urmă vin cu un mare atu în domeniu, fiind proprietarii singurei firme care distribuie hărți în România, Cartographia, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul editorial.
„Fiul nostru a terminat facultatea la Cluj și a lucrat doi ani acolo. S-a hotărât că vrea să vină acasă și noi, ca părinți, bineînțeles că ne-am bucurat că se întoarce pe plaiurile natale. Într-o zi ne-a spus că vrea să deschidă, cu prietena lui, Simon Tünde, o librărie unică, interesantă la Sfântu Gheorghe, unde clienții să se simtă bine, să bea cafea sau un ceai și totodată, unde să fie promovate și cărțile românești”, ne-a spus Mike Éva.
Așa, că de prin august anul trecut s-au pus pe treabă și în centrul orașului, pe gangul din strada Gróf Mikó Imre, la numărul 7, peste drum de birourile mai multor companii de telecomunicații, a început să ia ființă un mic paradis pentru orice iubitor de carte și de lectură.
Este un loc cu geamuri mari, luminoase, cu rafturi înțesate de cunoaștere, cu peste 8.000 de titluri în total, dar și cu jocuri de societate, puzzle 3D și mici bucurii (suveniruri, cadouri, agende, hărți, bomboane etc.) pentru toate vârstele, preferințele, etniile și buzunarele. Aici este locul unde Robbie Williams, Kimi Räikkönen, Yuval Harrari și mulți, mulți alții și-au dat întâlnire, în mirosul îmbietor de cafea și de mobilă nouă, sub mângâietoare acorduri de muzică ambientală.
„Cine o să răsfoiască volumele în timp ce servește o cafea, va știi că trebuie să se poate cu grijă cu acestea, să fie atent. Ideea e că omul va răsfoi cărțile și dacă nu stă jos. Așa că la noi va avea șansa să stea jos, să servească ceva și să se simtă bine, să citească și dacă îi place, să cumpere”, ne-au explicat reprezentanții librăriei.
Nici numele – LibriM, nu este ales la întâmplare, ne-au spus aceștia, ci se compune din „Libri” de la cărți și librărie și „M” de la Mike.
Edituri celebre revin în județul Covasna
Editurile Humanitas, Aramis și Ad Libri, precum și celebra Libri din Ungaria au deja încheiate parteneriate cu LibriM din Sfântu Gheorghe. De asemenea, și Corint, recunoscută pentru manualele, culegerile și auxiliarele școlare editate, ar putea deveni curând partenerul noii librării din reședința județului Covasna.
„Îi cunosc pe toți, că lucrăm de peste 20 de ani cu toate librăriile din țară”, ne-a mai spus Mike Gábor senior.
În ceea ce privește prețurile, acestea nu vor fi de speriat, ci similare cu ceea ce există pe piață, dar în niciun caz mai mari, au subliniat antreprenorii.
Proprietarii librăriei spun că între planurile din viitorul mai mult sau mai puțin apropiat al librăriei vor face parte și lansările de carte sau alte evenimente conexe, care să promoveze lectura.
„Trebuie băgată cultură în Sfântu Gheorghe. Eu simt că asta lipsește. Dacă pui cartea în fața omului, el vine și cumpără. Și dacă nu cumpără, măcar citește 3 sau 4 pagini și tot e bine. În plus, toate editurile mari spun că se înregistrează creșteri în vânzări. În fiecare an suntem la târgul Gaudeamus și așa se vede. Cartea va rămâne carte. Dacă nu ar merge, lanțurile de librării, cum e Cărturești, de exemplu, nu ar deschide filială după filială, ci s-ar închide”, a punctat tatăl Mike Gábor.
Oferta de cărți în limba română va fi dictată de cerere
Noutatea cea mai mare cu care vine LibriM este, așa cum am mai precizat, oferta de carte de limba română. Din cauza crizelor financiare, în ultimii 20 de ani librăriile din Sfântu Gheorghe au început să aibă tot mai puţini clienţi, iar multe dintre ele, ca de exemplu Corvina, Humanitas şi Librăria Pentru Comunitate s-au închis, rând pe rând.
Totuși, noii proprietari de librărie pornesc optimiști și își pun speranța că cererea, care va dicta oferta, va fi una care să aducă clienții însetați de cultură și lectură.
„Dacă avem clienți, o să aducem tot ce se va cere. Noi vrem să nu mai plece lumea la Brașov că are nevoie de o carte. Piața ne va dicta ce să aducem și în limba română. O să începem cu câteva mii de titluri și apoi să vedem cerința. Interesul nostru este să avem cărți și în limba maghiară și română, să nu plece omul din oraș”, au punctat cei mai noi proprietari de librărie din Sfântu Gheorghe.
Mai mult, aceasta va fi o afacere făcută mai degrabă de plăcere, decât din dorința de a se îmbogăți, ne-au mai spus membrii familiei Mike, punctând că acesta va fi un loc unde vor sta de dimineața până seara și deci e important să fie pe placul lor.
Marea deschidere are loc, așadar, vineri, pe 1 martie, începând cu ora 09:00.
„Îi așteptăm pe toți cei interesați cu brațele deschise, cu multe cărți și cu gânduri bune”, ne-a spus tânărul proprietar, Mike B. Gábor.