Cărți poștale din Primul Război Mondial, expuse în județul Covasna
Expoziția „Prin puține cuvinte...” este deschisă publicului până pe 8 noiembrie
Expoziția itinerantă „Prin puține cuvinte...", a fost vernisată vineri, 2 noiembrie 2018, la sediul Instituției Prefectului din Județul Covasna. Expoziția își propune o nouă abordare a războiului, văzut prin prisma corespondenței de front redactată în limbile română, germană și maghiară.
Cele mai interesante cărți poștale ilustrate trimise sau primite de pe fronturile de luptă, documente captivante atât din punct de vedere vizual, cât și în ceea ce privește conținutul, sunt cuprinse în expoziția itinerantă, vernisată vineri la sediul Instituției Prefectului. Acestora li se adaugă un număr important de fotografii concepute și trimise drept cărți poștale.
„Titlul expoziției reprezintă un citat din mesajul: „Prin puține cuvinte, veți ști despre mine că sunt viu și sănătos (...)”, transmis de un soldat în 19 iunie 1915 celor de acasă. Acest scurt mesaj exprimă chintesența trăirilor celor implicați direct în conflagrația mondială”, a spus în prezentarea expoziției documentaristul la Direcția Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Muzeului de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, dr. Claudia Septimia Sabău.
Documentele sunt grupate și expuse în jurul câtorva teme principale: propaganda de război, imagini de pe câmpurile de luptă, portrete de regi, împărați și comandanți militari, desene și caricaturi, portrete de militari, viața pe front și imagini cu răniți și prizonieri. Pe lângă cele 8 panouri cu documente, expoziția include și două panouri explicative, unul redactat în limba română și unul în limba franceză.
„Faceți un exercițiu de imaginație și să lăsați telefoanele și să vă gândiți cam cum trăiau acei oameni în tranșee acele vremuri cu gândul acasă știind că nu pot să transmită nimic de acolo, iar singura modalitate era aceasta a scrisorilor, a cărților poștale, neavând totodată certitudinea că mesajul lor va ajunge la cei dragi, că nu vor primi un feedback atât de ușor de realizat astăzi”, a spus, în deschiderea expoziției, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.
Dr. Claudia Septimia Sabău a mai adăugat că expoziția este dedicată omului simplu și i-a îndemnat pe cei prezenți să mediteze asupra celor care niciodată nu s-au întors acasă, în cel mai fericit caz, a ajuns doar scrisoarea sau cartea poștală.
„Poate vă întrebați de ce cărți poștale? Pe lângă faptul că reprezintă un material istoriografic inedit, marele lor merit este faptul că transmit memoria timpurilor trecute cu sinceritate, până la urmă putem să desprindem trăirile celor care au luptat pe front în acele vremuri – dragostea, dorul de casă de familie, de sat. În Transilvania acelor vremuri, ca și statistică au fost în jur de 930.000 de bărbați transilvăneni români, maghiari, germani, care au luptat între 1 august 1914 - 1 noiembrie 1918. Nu există familie din Transilvania în acele vremuri care să nu fi pierdut un frate, un tată, un soț. Pe verso treceau câteva gânduri spre cei de acasă. Nu puteau să treacă foarte multe gânduri pentru că pe lângă faptul că spațiul era foarte îngust, funcționa și cenzura. Acea cenzură care, de exemplu a făcut ca astăzi în arhivele din Cluj să existe un fond de cărți poștale și scrisori, în număr de 40.000 care niciodată n-au mai ajuns la destinatari. (...) Pe o carte poștală chiar spune atât de frumos un soldat „grijește lele și fă bine de ce-i acasă”. Eu zic că datoria noastră a tuturor este să grijim de memoria acestor oameni, a generației de oameni care și-au pierdut viața pentru ca noi să fim astăzi aici, pentru ca noi să putem să celebrăm astăzi România Mare”, a punctat dr. Claudia Septimia Sabău.
Expoziția este deschisă publicului la Instituția Prefectului în perioada 2 – 8 noiembrie 2018 (luni - joi, între orele 9:00 – 16:00). De menționat este că pentru a avea acces în instituție, vizitatorii trebuie să prezinte paznicului buletinul.
În perioada 10 – 20 noiembrie 2018, expoziția poate fi vizitată și la Întorsura Buzăului, în Sala de Festivități a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, între orele 12:00 – 16:00.
Daniela Luca