Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc – record național
Toate lucrările selectate vor fi prezentate în catalogul Bienalei „G5”
Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc devine din ce în ce mai cunoscută în întreaga lume. Dovadă stau atât numărul, cât și valoarea artistică a lucrărilor trimise pentru evenimentul ajuns în acest an la a 5-a ediție. Un număr de 934 de artiști din 58 de țări au trimis aproximativ 2.300 de creații, ceea ce înseamnă aproape dublu față de ediția anterioară. Dintre acestea, 295 de lucrări au fost selectate de un juriu specializat şi doar cele mai valoroase vor fi premiate pe 13 octombrie, la Sfântu Gheorghe.
Încă la a doua ediție, Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a bătut recordurile naționale și a devenit cea mai mare Bienală din punct de vedere al participanților și numărului de țări din care provin aceștia.
A 5-a ediție își propune să prezinte rolul de integrare al graficii în universul artistic.
Cele mai multe lucrări sunt semnate de artiști din Ungaria, România şi Polonia, dar, pe lângă acestea, reprezentarea Rusiei, Serbiei, Indiei şi Chinei devine din ce în ce mai puternică, transmit organizatorii evenimentului.
Expoziția compusă din cele 295 de creații alese de juriu va fi deschisă la Centrul de Artă din Transilvania la Sfântu Gheorghe, la data de 13 octombrie 2018, de la ora 17.
Gala decernării premiilor va avea loc în aceeași zi, de la ora 19, la Teatrul Tamási Áron. În acest an vor completa evenimentul Luiza Zan și Sárik Péter Trió, astfel ca la fiecare ediție, grafica va fi îmbinată cu jazz-ul.
În centrul de conferință al Colegiului „Székely Mikó” vor fi expuse peste 130 de alte opere de artă, care fac parte de asemenea din materialul expoziției.
La MAGMAtemp Casa „Keresztes” (str. Gróf Mikó Imre, Nr. 9) va fi deschisă expoziția artistului Kamil Kocurek, câștigătorul marelui premiu al Bienalei din 2016.
Premii pentru cele mai valoroase lucrări din punct de vedere artistic
Lucrările au fost evaluate exclusiv din punct de vedere profesional de către juriul Bienalei, care a fost compus din istorici de artă și artiști plastici renumiți pe plan internațional.
Cele mai bune lucrări vor fi premiate, iar juriul va decerna patru premii ariștilor câștigători: Marele Premiu în valoare de 2000 euro și trei premii în valoare de 1000 euro, Premiul „Nagy Imre”, Premiul „Plugor Sándor” și Premiul „Nagy Pál”.
„Pe lângă aceste premii, diverse universități de specialitate din România, Ungaria, dar și din alte țări, oferă ca premiu participarea gratuită la diferite tabere de creație”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, directorul Centrului de Cultură al Județului Covasna, coordonatorul evenimentului Imreh-Marton István
„Orașul a devenit puțin cam mic pentru un astfel de eveniment”
Bienala de Grafică este deja mult mai cunoscută și apreciată dincolo de hotare decât acasă, conform opiniei organizatorilor. Numărul mare al creațiilor trimise în concurs a avut un impact pozitiv asupra calității profesionale a materialului Bienalei din acest an.
„Avem relații bune în străinătate, Siklódi Zsolt care a fost curatorul principal, a fost invitat în întreaga lume cu lucrările lui și el a dus vestea din Coreea până în Statele Unite. De acolo a pornit pe ideea să chemăm universități de specialitate, iar reprezentanții de acolo la rândul lor au trimis vestea mai departe. Mesajul s-a dus pe căi profesioniste, de la artist la artist, de la universiate la universiatate. Astfel am ajuns la un număr mare de artiști din diverse țări, iar în doi ani se adună un volum de opetre de artă de calitate din care se poate selecta. Sincer, deja orașul a devenit puțin cam mic pentru un astfel de eveniment, primim două mii și ceva de lucrări de artă și nu putem să expunem mai mult de 300”, a punctat Imreh-Marton István.
In memoriam Siklodi Zsolt
Tot în cadrul acestui eveniment, în data de 12 octombrie la Casa cu Arcade va avea loc expoziția fostului curator al Bienalei, Siklodi Zsolt, încetat din viață recent.
„Curatorul Bienalei timp de 8 ani, adică timp de 4 ediții a fost artistul din Sovata, Siklódi Zsolt, cel care de fapt a venit cu ideea Bienalei. El ne-a căutat acum 10 ani cu această idee, iar noi am acceptat și astfel a început această Bienală. Din păcate cu un an jumătate în urmă a decedat și aceasta este prima ediție fără el. Și acum ținem neapărat să facem un vernisaj din operele lui și o prezentare de album în memoria acestuia la Casa cu Arcade”, a precizat Imreh-Marton István.
Expozițiile vor putea fi vizitate până pe 9 noiembrie, iar programul detaliat al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a și informațiile suplimentare pot fi accesate pe pagina de internet www.grafikaiszemle.ro.
Daniela Luca