8 martie – 8 personalități feminine din Harghita și Covasna
De Ziua Internațională a Femeii, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni vă propune să ne amintim de 8 personalități feminine din județele Covasna și Harghita, demne de aprecierea noastră pentru felul în care s-au remarcat profesional în diferite domenii de activitate, lăsând astfel urme în memoria celor cu care au interacționat de-a lungul timpului.
· Uca Maria Marinescu, născută în Gheorgheni (HR), sportivă de performanță, explorator și profesor, deținătoare a două titluri de Campion Mondial la schi, este cunoscută ca prima româncă ajunsă în Antarctica, prima femeie din lume care a ajuns, într-un singur an, la cei doi poli ai Pământului, prima femeie din lume care a atins cei patru poli, geografici și magnetici, ai Terrei. A fost antrenor al lotului național de atletism juniori și este expert în cadrul Departamentului Educație Olimpică al Comitetului Olimpic Român.
· Anna Ungureanu s-a născut și a urmat cursurile gimnaziale și liceale la Sfântu Gheorghe (CV). Este muzician și dirijor al Corului Madrigal. În arta dirijorală s-a format alături de renumiți muzicieni precum Marin Constantin și Sharon Hanson din SUA. Este director artistic și dirijor principal al Programului Național „Cantus Mundi”.
· Ana Dobreanu, colaborator MNCR, este doctor în istorie și a activat pe rând ca profesor, arhivist, publicist, muzeograf. Absolventă a Facultății de Istorie din cadrul Universității București, Ana Dobreanu a fost profesor la mai multe școli din județele Bacău și Harghita, între anii 1977-1993. A fost arhivist și director al Arhivelor Naționale Harghita, apoi lector universitar pe specializarea istorie și paleografie maghiară (Facultatea de Arhivistică București) și ulterior șef de secție la Muzeul Oltului și Mureșului Superior Miercurea Ciuc, din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. Este autor a numeroase articole și studii de istorie și arhivistică.
· Luminița Cornea, profesor de limba și literatura română, colaborator MNCR, este scriitor, istoric și critic literar, editor, membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România (din 2016). A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universității Bucureşti, iar în anul 2006 a dobândit titlul de „doctor în filologie” la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În calitate de autor, a semnat peste o mie două sute de articole în presa locală și națională – recenzii, cronici, reportaje, evocări, portrete, medalioane, studii –, materiale de o mare diversitate tematică. Colaborează la publicaţii locale, naţionale, dar şi din Republica Moldova. Este redactor-șef al revistei „Caietele de la Araci”, publicaţie semestrială de literatură a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, aflată în anul XI de apariţie. De numele său se leagă amenajarea şi organizarea tematică a Casei memoriale „Romulus Cioflec” (1998), din Araci, din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
· Lăcrămioara Pop, născută la Toplița (HR), este rapsod popular. A activat în mai multe ansambluri folclorice locale, iar din 2008 este referent cultural cu atribuții de director la Căminul cultural Tulgheș. Aici a organizat și un muzeu etnografic - o colecție sătească, alcătuită din bunuri culturale mobile (fotografii, piese de port popular) și elemente de patrimoniu imaterial (cântece vechi, chiuituri, vorbe specifice zonei, vorbe de duh). Este „tezaur uman viu”, prin Hotărâre guvernamentală.
· Ana Ursache Cojan, prof. univ. dr., traducător, de origine din Voinești, Covasna, a studiat la Facultatea de Filologie din București, secția Limbi clasice. A fost repartizată prin ordin ministerial direct în învățământul superior, la Universitatea A.I. Cuza din Iași, unde a predat cursuri de limbă și civilizație latină și greacă.
· Doinița-Ana Dobreanu, din Subcetate (HR), profesor de limba și literatura română și limba franceză, a activat între 1975-2014 ca profesor al Liceului „Miron Cristea” din Subcetate, dar și ca director în perioada 1982-1986; este președintele Asociației Culturale „Dobreanu”, membru al Rețelei colecționarilor și muzeelor etnografice sătești particulare din România. Pasiunea pentru folclor și cultura tradițională a zonei Mureșului Superior s-a materializat în timp în numeroase articole și studii. În 1999, semna, alături de Vasile Dobreanu, prima carte: „Subcetate-Mureș. File de monografie”. Au urmat și alte volume dedicate localității, liceului din Subcetate, mai multor personalități locale, cusăturilor și țesăturilor artistice din zonă, reverberând împreună într-un adevărat „cântec al obârșiei”.
· Elena Mîndru, născută în comuna Sărmaș (HR), activează din 1994 în cadrul Inspectoratului Școlar Harghita, având în timp diferite funcții. Este profesor logoped și inspector pentru învățământul primar și învățământul special. De 15 ani conduce Asociația Învățătorilor Harghiteni, este autor a numeroase articole și studii de specialitate, coautor de manuale, auxiliare didactice și coordonator al seriei de carte „Ctitori de neam. Dascăli de ieri și de azi”.
Evident, lista rămâne deschisă, iar ordinea în prezentarea anterioară e aleatorie. La mulți ani tuturor femeilor, la mulți ani acelora ce ne inspiră prin puterea exemplului, prin aspirația și reușita lor de a străluci și de a performa.
Cosmina Marcela Oltean, muzeograf MNCR