VIDEO Prințul Charles, mesaj impresionant pentru sprijinirea turismului din România
Documentarul scurt creat de Wild Carpathia a fost prezentat la Valea Zălanului
Prințul Charles de Wales a transmis, printr-un scurt filmuleț creat de producătorii Wild Carpathia, un mesaj prin care dorește să îi încurajeze pe toți locuitorii României să redescopere propria țară și să își manifeste astfel solidaritatea față de sectorul turistic grav afectat de pandemie. Producția care are aproape cinci minute a fost prezentată marți, 4 august, la Valea Zălanului, la reședința din România a Prințului de Wales.
Startul campaniei de susținere a turismului din România a fost dat marți, 4 august, al Valea Zălanului, în curtea reședinței din România a Prințul Charles de Wales, în incinta căreia a fost prezentat documentarul narat de Alteța Sa Regală. Filmulețul de aproape cinci minute a fost creat de producătorii Wild Carpathia.
Pe fundalul unor imagini filmate de-a lungul anilor în diverse locuri de poveste din România de producătorii celebrelor documentare „Wild Carpathia”, Prințul Charles de Wales își amintește de clipele petrecute în această țară „uimitoare și diversă” și mărturisește că este îndrăgostit profund de patrimoniului cultural și de peisajele naturale de care, din păcate, nu s-a putut bucura și în acest an.
Spre final, Alteța Sa Regală îi îndeamnă pe toți locuitorii României să își petreacă vacanțele acasă și să redescopere acest colț deosebit al Europei care a ajuns să fie cunoscut și apreciat de tot mai mulți străini.
„Anul acesta, trăim cu toții momente de profundă schimbare, în care viețile noastre au fost bulversate de prima pandemie majoră din istoria contemporană. (...) Sunt conștient de efectul devastator al acestei situații asupra sectorului turistic, a hotelurilor, restaurantelor și a altor întreprinderi turistice, dar și a milioanelor de locuri de muncă ce depind de ele. Dar timpul petrecut acasă oferă la rândul lui nenumărate ocazii minunate de a explora și de a descoperi. Pe măsură ce restricțiile sunt eliminate oamenii vor dori să călătorească din nou și să redescopere lumea din jurul lor. E de înțeles că mulți vor dori să ia primul avion și să schimbe familiarul cu o gură de aer străin. Totuși, acum este momentul ideal să ne redescoperim rădăcinile și să refacem legătura cu moștenirea noastră. Sunt convins că românii care vor face astfel vor găsi nenumărate motive să se bucure și să fie mândri de țara lor. În ce mă privește, România ocupă un loc deosebit în inima mea. Îi număr printre strămoșii mei pe Vlad Țepeș, ceea ce ar putea explica de ce la fiecare vizită, o parte din mine se simte acasă. Voi continua, atât cât îmi va sta în putință, să pledez pentru importanța protejării și celebrării comorilor unice ale României, a satelor, a clădirilor istorice, a tradiției culinare și a prețioasei biodiversități a faunei sălbatice și a pădurilor maiestuoase. Sunt multe locuri de explorat și turismul domestic are un potențial excepțional de a crea noi locuri de muncă și a genera prosperitate până și în cele mai izolate zone rurale. Îi încurajez deci pe toți românii să redescopere bogățiile de necrezut care se află între granițele admirabilei voastre țări. Iar atunci când voi putea să călătoresc din nou în România, va fi pentru mine o ocazie deosebită, pe care o voi prețui. Să ne revedem cu bine”, transmite Prințul Charles de Wales în filmulețul prezentat marți la Valea Zălanului.
„Am avut vești rele și foarte rele pentru el”
Contele Tibor Kálnoky, prezent la eveniment, a precizat că, an de an, vizita Prințului este planificată minuțios încă din luna februarie sau martie, lucru care s-a întâmplat și anul acesta. La începutul lunii aprilie însă, vizita a fost anulată, iar de atunci, contele spune că Alteța Sa Regală a urmărit îndeaproape cum evoluează lucrurile.
„El a întrebat în repetate rânduri cum o duc oamenii pe care îi sprijină aici, toate inițiativele private care au fost lansate în turismul rural, în locuri ca acestea. Adevărul e că eu am avut vești rele și foarte rele pentru el. Practic toate aceste inițiative lansate în domeniul turistic sunt în pericol real și se luptă pentru supraviețuire. Alteța Sa a fost foarte îngrijorat și a întrebat ce poate să facă și într-un final el a avut ideea de a face acest gest minunat prin care îi îndrumă pe oamenii din România să își petreacă vacanțele acasă pentru că este o țară minunată și atrage foarte mulți turiști din străinătate. A venit timpul ca noi toți să ne descoperim propria țară. Așadar, mesajul a fost creat și Prințul i-a rugat pe producători și pe fondatorul „Wild Carpathia” să creeze un mini documentar care poate fi folosit pentru a transmite mesajul”, a spus contele Tibor Kálnoky.
Charlie Ottley: „Cred că românii ar trebui să se oprească din a le mai fi rușine de propria țară”
Charlie Ottley, realizatorul celebrelor documentare „Wild Carpathia”, cel care s-a ocupat de partea vizuală a producției a spus că a fost dificil să aleagă din miile de imagini filmate în cei 10 ani de când a venit în România și s-a atașat de aceste locuri.
Bărbatul spune că a venit timpul ca toate afacerile din domeniul turismului să se trezească și să profite de această ocazie unică în care turiștii nu vor mai pleca în alte țări, ci vor rămâne acasă. Charlie Ottley a precizat că este foarte important ca anul acesta și anul viitor oamenii să nu se grăbească să se urce în avion să plece ci să își cheltuie banii aici, în țară, și să redescopere România.
„Cred că românii ar trebui să se oprească din a le mai fi rușine de propria țară. Fiecare țară are problemele ei. România are foarte multe lucruri minunate care să o recomande și dacă nu mă credeți puteți să-l auziți pe viitorul Rege al Angliei spunând asta. El putea să meargă oriunde în lume, dar alege să vină an de an aici pentru că iubește această țară atât de mult. Nu cred că primești o recomandare mai bună decât asta. Așa că trebuie să ne trezim la reala frumusețe a României”, a spus marți Charlie Ottley.
Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert ne-a spus că speră ca acest mesaj transmis de Prințului de Wales să aibă un ecou în suflete oamenilor.
„Noi am fost primul județ al României care a spus că trebuie să sprijine turismul intern și am ajutat antreprenorii din județul Covasna prin aceste certificate Safe Place și am creat și un plan de marketing. Peste 70 de unități de cazare au primit acest certificat și fiecare a introdus măsuri pentru siguranța turiștilor și a propriilor angajați. Până la urmă și acest lucru a ajutat să pornim cumva la începutul lunii iunie turismul și acum suntem foarte bucuroși că Prințul Charles, care este până la urmă un ambasador al turismului din România, încurajează toți locuitorii din România prin acest mesaj să descopere sau să redescopere destinațiile interne. Sperăm că și prin acest mesaj turismul intern, care deja a început să funcționeze, va căpăta mai multă putere și cumva toți antreprenorii din turism vor putea să supraviețuiască acestui an și să înceapă cu dreptul anul următor”, ne-a spus Grüman Róbert.
Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna au fost partenerii evenimentului de marți.