TURISM 16 martie 2021

O nouă provocare pentru industria ospitalității: restricția de la 22:00

de Covasna Media | 1792 vizualizări

Cum este văzută de proprietarii unor restaurante și cafenele din Sfântu Gheorghe interdicția de circulație după ora 22:00 

Cea mai nouă hotărâre dată de la nivel central de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care conține măsuri cu scopul de a încetini răspândirea epidemiei de COVID-19, vine, inevitabil, cu noi calcule, abordări diverse și repoziționări, acolo unde mai merge, pentru cei care de un an de zile se chinuie să supraviețuiască nu bolii în sine, ci mai degrabă restricțiilor care le amenință viitorul afacerilor. De exemplu, acea oră în minus înseamnă noi pierderi pentru cei care lucrează în domeniul ospitalității, și așa limitați ca spațiu pe fondul distanțării, după cum ne-au explicat câțiva proprietari de cafenele și restaurante din Sfântu Gheorghe. În același timp, autoritățile, chiar și cele covăsnene, susțin că măsura de a pune interdicție de circulație pe timp de noapte începând cu ora 22:00, nu 23:00 cum era până acum, este una importantă, dar și că are la bază diverse analize și exemple din alte țări. 

Interdicția de circulație după ora 22:00, nu 23:00 cum era până duminică noaptea, se va răsfrânge asupra încasărilor care și așa erau mai mici decât cele de dinaintea pandemiei, spune proprietarul cafenelei Coffee No1 din Sfântu Gheorghe, Iustin Simenfalvi. Așa că, pentru a mai reduce din pierderi, el a luat decizia să deschide localul cu o oră mai devreme, dar nici așa nu e sigur că va fi de ajutor. 

„N-am fost prea încântat de această decizie, mai ales că acum începe să se încălzească vremea. Lumea are tendința să stea mai mult seara. Eu am și schimbat programul, pentru că înainte deschideam de la 9:00, iar acum vom deschide de la 8:00. Nu știu câți o să se înghesuie de dimineață, dar am zis să compensăm cât de cât ora aceea pierdută. Să vedem cum reacționează clienții. Se va răsfrânge și asupra încasărilor pentru că totuși ora aia conta. În weekenduri lumea pe la ora 22:00 începe să își deschidă apetitul. Sunt curios și dacă această restricție va duce la scăderea ratei de incidență”, ne-a spus Iustin Simenfalvi.

Nici pentru chef Mădălina Santa de la restaurantul Szikra noua prevedere nu a picat bine, mai ales că oricum se lucrează la 30% din capacitate, din cauză că Sfântu Gheorghe este din nou în scenariul galben (2,45 incidența raportată duminică). Așa că, pe lângă scurtarea programului de lucru, mai există și teama constantă că se oprește, încă o dată, activitatea dacă rata de răspândire trece din nou de 3/1000. Iar toate adunate, nu sunt deloc de ajutor restaurantului care și-a deschis porțile la finele lui 2019. 

Până acum, când era vorba de ora 23:00, la ora 20:00 primeam ultima comandă pe bucătărie, pentru ca până la 21:00 să termine lumea de mâncat. Uneori ne vedeam nevoiți să rugăm clienții să plece, ca să avem timp să facem curățenie și să ajungă și angajații în timp util acasă. Acum și dacă facem declarații pe propria răspundere pentru angajați, că se deplasează din cauza serviciului, mai ales că nu sunt din Sfântu toți, pe clienți tot trebuie să îi grăbim să termine mâncarea. Va trebui să luăm ultima comandă la 19:00, cel târziu 19:30, ceea ce e absurd. (...) În plus, dacă un client termină serviciul și vrea să iasă în oraș sau în weekend să stea un pic mai mult, poate nici nu îi mai vine să se complice, doar ca apoi să fugă acasă înainte de 22:00”, ne-a declarat proprietara restaurantului Szikra, chef Mădălina Santa. 

Tot aceasta a precizat că mulți dintre clienții Szikra sunt veniți oricum din afara orașului, fiind cazați la conacele și hotelurile din județ, așa că și drumul de întors trebuie luat în calcul. Acum, ultimele rezervări se fac până cel târziu la ora 18:30, ca să fie timp de luat comanda, pregătit mâncarea, servit și mâncat într-o oarecare tihnă. 

Este dezamăgit de noua restricție și coproprietarul bistroului Gado din Sfântu Gheorghe, Doci Lóránt. Acesta spune că și clienții sunt nemulțumiți. Consumul cinei și al băuturilor a scăzut cu aproximativ 80%, conform acestuia. 

„Pentru noi și așa era o perioadă grea. Tot așteptam să vină o perioadă mai bună, nu una cu noi restricții. Consumația de la cină a scăzut brusc. Dacă oamenii lucrează până la 18:00-19:00, mai trebuie să meargă pe acasă să zicem și dacă îi mai rămâne doar o oră sau două ca să iasă în oraș, atunci renunță de tot. Consumul de cină, de băuturi alcoolice, de vin și cocktailuri e undeva la 20% față de ce a fost acum câteva luni. Ora asta influențează foarte mult încasările. Trebuie să luăm ultima comandă mult mai devreme, iar clienții sunt nemulțumiți. Dacă timpul în care suntem deschiși e mai scurt, atunci se va crea și o aglomerație, pentru că toată lumea vrea să vină la o anumită oră și e mult mai greu să se păstreze astfel distanțarea fizică. Decizia asta nu ajută pe nimeni cu nimic. E gândită foarte prost”, ne-a declarat Doci Lóránt. 

Edler András-György, CCI: „Eu văd toată treaba asta ca pe un război împotriva HoReCa”

Dar problema nu este neapărat cauzată de restricții, ci de incapacitatea autorităților de a veni cu soluții pentru toți cei din aceste domenii atât de afectate de măsurile aplicate de un an încoace, eventual proporțional, pe măsura efortului, ca să poată supraviețui și cei mai mici, nu doar cei mari. 

Astfel de decizii, care se referă la restricții, nu ar trebui să fie influențate doar de situația epidemiologică din capitală, pentru că au de suferit reprezentanții HoReCa din toată țara, dar și alte industrii conexe, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György. 

„Cei care iau deciziile au o perspectivă foarte restrânsă asupra realității pentru că ei văd că în București se întâmplă anumite lucruri după ora 22:00 și trag concluzia că în toată țara asta este situația, deși știm foarte bine că Bucureștiul e ceva atipic și că cei din alte părți respectă altfel restricțiile. Cei care iau aceste decizii au sursa greșită de informații. Orice restricție în plus față de cele care sunt și la momentul de față se răsfrânge asupra celor care deja sunt afectați în măsură destul de mare, adică pe cei din domeniul HoReCa. Eu văd toată treaba asta ca pe un război împotriva HoReCa. În plus, care este diferența față de mersul la un supermarket? În restaurante e și mai curat, se dezinfectează totul, iar oamenii stau la distanță. E negândită treaba. Ar trebui să nu mai fie stigmatizat domeniul acesta. Impactul e mare și asupra furnizorilor HoReCa”, ne-a spus Edler András-György. 

O altă măsură instituită odată cu prelungirea stării de alertă prevede limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare la munte la cel mult 70% din capacitatea maximă. Specialistul în turism László Endre spune că, din fericire, niciuna dintre structurile de primire turistică din județul Covasna nu este vizată de această decizie.  

Ce transmite Prefectura Covasna, reprezentantul Guvernului în teritoriu

Pe de altă parte, autoritățile, implicit reprezentanții Guvernului în teritoriu, spun că măsura a fost adoptată în concordanță cu cele ale altor state europene, dar și că are la bază o analiză. 

Restricția se aplică începând cu data de 14.03.2021 conform HG 293/10.03.2021  și se aliniază cu setul de măsuri de protecție adoptate de către celelalte state europene și are ca scop restricționarea tuturor deplasărilor neesențiale în rândul populației. 

Decizia de a limita deplasările începând cu ora 22:00 are la bază evaluarea realizată în baza factorilor de risc  prevăzuți în Lg. 55/2020 privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reanalizate la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției în cadrul documentului intitulat „Analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generate de virusul Sars-Cov-2 pe teritoriul României la data de 07.03.2021”. 

În urma unei analize realizate la nivelul statelor membre ale UE, dar și a recomandărilor venite din partea Organizației Mondiale a Sănătății,  Instituția Prefectului-Județul Covasna susține toate măsurile cuprinse în Hot. Nr.16 CNSU din 10.03.2021. Dorim să precizăm totodată că eforturile susținute ale autorităților și ale cetățenilor aflați pe teritoriul României sunt eficiente, având în vedere evoluția numărului de cazuri înregistrate în alte state europene, motiv pentru care inclusiv măsurile de diminuare a tipurilor de risc adoptate sunt mai restrictive, comparativ cu setul de măsuri în vigoare la acest moment în România. 

Instituția Prefectului-Județul Covasna îndeamnă cetățenii să respecte întocmai măsurile în vigoare începând cu data de 14.03.2021, îndeosebi restricția de circulație instituită în intervalul orar 22:00-05:00 și purtatul măștii corespunzător în toate spațiile publice”, se arată într-un răspuns furnizat luni de Prefectura Covasna, redacției Observatorul de Covasna. 

Între timp, că place sau nu, legea spune, printre altele, că: „Se propune menținerea interdicției de circulație în toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00, cu următoarele excepții motivate de:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie”. 

Pentru toate acestea trebuie prezentate, în funcție de caz, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.