AUTO 13 ianuarie 2014

ITP-ul maşinii, obligatoriu şi în engleză

de Covasna Media | 830 vizualizări

Şoferii care circulă pe teritoriul Uniunii Europene sunt nevoiţi să aibă de acum şi un document în limba engleză care să ateste starea tehnică a maşinii. Certificatul le este înmânat şoferilor în momentul în care se prezintă la inspecţia tehnică periodică. Noul act a început să fie distribuit abia anul acesta, iar poliţiştii nu îi amendează încă pe cei care nu îl au.

Actul este de fapt un atestat în limba engleză potrivit căruia vehiculul poate circula în siguranţă pe drumurile publice. Documentul este eliberat de service-urile autorizate pentru inspecţiile tehnice periodice şi conţine inclusiv numărul de kilometri pe care îi are maşina în acel moment.

„Conține date de identificare ale autoturismului precum şi codul de tranzacţie şi seria foliei aplicate pe certificatul de înmatriculare. Să spunem că este o confirmare a ceea ce se scrie pe certificatul de înmatriculare”, a explicat Adrian Domniţa, inspector tehnic atestat.

Puțini șoferi știu însă de existența acestui certificat, iar unii dintre ei îl consideră o simplă formalitate.

„Până la această dată este o chestiune opţională. Se preconiza, este o intenţie, de a fi utilizate în Uniunea Europeană. Noi în trafic verificăm ca şi până acum, nu altceva decât certificatul de înmatriculare, anexa la certificatul de înmatriculare pe care sunt înscrise inspecţia tehnică periodică”, a spus com. şef Sorin Rus, şef la Serviciul Rutier Cluj.

Sancţiuni pentru cei care nu deţin atestatul se vor aplica abia peste doi ani, când se presupune că toţi şoferii ar fi trebuit să-şi reînnoiască inspecţia tehnică a maşinii şi să primească şi documentul cu valoare internaţională.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.