ACTUALITATE 21 noiembrie 2008

Ziua Naţională fără Tutun îmbâcsită de ţigări

de Covasna Media | 690 vizualizări
Legislaţia în domeniu nu este respectată de patronii de baruri, pentru că le afectează afacerea

Ziua de ieri a marcat, deşi la fel de bine se poate spune că nu a marcat, Ziua Naţională fără Tutun. În barurile şi în res taurantele din oraş nimeni nu a interzis fumatul pe parcursul zilei. Afacerile au primat, iar plămânii nefumă torilor au continuat să fie în continuare intoxicaţi cu fum de ţigară. Deşi există o legislaţie care stabi leşte delimitarea clară a spaţiilor de fumători de cele de nefumători, patronii de baruri şi restaurante nu se înghesuie să aplice legea, dar nici nu pot fi amendaţi, pentru că nici le giuitorul nu specifică, în mod clar, ce înseamnă separarea fumătorilor de nefumători. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA) a organizat mai multe acţiuni care să îi stimuleze pe cei tineri să adopte un mod de viaţă sănătos, fără dependenţa de ţigări sau alte droguri. Campania naţională „Tinereţe fără tutun” urmează a fi implementată şi la nivelul judeţului Covasna, în vederea marcării Zilei Naţionale fără Tutun. ...

Legislaţia în domeniu nu este respectată de patronii de baruri, pentru că le afectează afacerea

Ziua de ieri a marcat, deşi la fel de bine se poate spune că nu a marcat, Ziua Naţională fără Tutun. În barurile şi în res taurantele din oraş nimeni nu a interzis fumatul pe parcursul zilei. Afacerile au primat, iar plămânii nefumă torilor au continuat să fie în continuare intoxicaţi cu fum de ţigară. Deşi există o legislaţie care stabi leşte delimitarea clară a spaţiilor de fumători de cele de nefumători, patronii de baruri şi restaurante nu se înghesuie să aplice legea, dar nici nu pot fi amendaţi, pentru că nici le giuitorul nu specifică, în mod clar, ce înseamnă separarea fumătorilor de nefumători.

Campanie pentru tineri

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA) a organizat mai multe acţiuni care să îi stimuleze pe cei tineri să adopte un mod de viaţă sănătos, fără dependenţa de ţigări sau alte droguri. Campania naţională „Tinereţe fără tutun” urmează a fi implementată şi la nivelul judeţului Covasna, în vederea marcării Zilei Naţionale fără Tutun. CPECA Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al judeţului Covasna şi Direcţia Judeţeană de Sport va realiza un concurs de fotbal adresat elevilor de gimnaziu din 5 licee şi şcoli ale municipiului Sfântu-Gheorghe, în perioada 22-23 noiembrie. Câştigătorii vor fi premiaţi cu cupe şi diplome oferite de CPECA Covasna. Tot în parteneriat cu IPJ Covasna se va realiza un concurs radio cu tematică antitutun, câştigătorii fiind premiaţi cu produse IT. Cu sprijinul voluntarilor CPECA Covasna se vor organiza şi două campanii de distribuire a afişelor „Tinereţe fără tutun”, în 50 din principalele puncte din municipiul Sfântu-Gheorghe şi 20 de afişe la instituţiile partenere.

Amenzi pentru fumători

Legea 349/2002, care reglementează consumul produselor din tutun stabileşte ca spaţiul barului sau al clubului să fie împărţit jumătate – jumătate, cu delimitări clare, în aşa fel încât un nefumător să nu fie nevoit să treacă spre toaletă, sau să-şi cumpere o băutură prin spaţiul poluat şi plin de fum al fumătorilor. Barurile şi restaurantele care au un spaţiu prea mic vor fi obligate să se transforme în spaţii pentru nefumători, un mare dezavantaj pentru aceşti comercianţi. Pe de altă parte, patronii nu se lasă păcăliţi de lege şi au găsit o scuză să iasă basma curată în urma controalelor. Dacă unitatea respectivă are afişată la vedere inscripţia „Fumatul Interzis!“ şi nu pune scrumiere pe mese, atunci comerciantul e exonerat de orice vină. În schimb, clientul vine, îşi aprinde o ţigară şi aruncă scrumul sau stinge ţigara într-o scrumieră impovizată. În acest caz va fi amendat clientul care fumează, iar amenzile sunt de la 100 la 500 de lei.

Bianca Stupu

Teme articol: fum tigara tutun scrum
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.