ACTUALITATE 5 iulie 2020

Ziua Justiției/Președintele ÎCCJ: Momentele dificile - lecția cea mai bună pentru a învăța să ne autodepășim

de Agerpres | 1056 vizualizări

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a transmis un mesaj de Ziua Justiţiei (marcată în prima duminică a lunii iulie), arătându-se convinsă că atât societatea românească, în general, cât şi sistemul judiciar au resursele de seriozitate, pregătire şi ingeniozitate necesare pentru a depăşi situaţia atipică din acest an.

Cunoaştem probabil cel mai dificil an pentru societatea românească şi pentru sistemul judiciar din istoria recentă a României. Momentele dificile sunt însă uneori lecţia cea mai bună pentru a învăţa să ne autodepăşim şi să reuşim să facem mai mult şi mai bine. Sunt convinsă că atât societatea românească, în general, cât şi sistemul judiciar au resursele de seriozitate, pregătire şi ingeniozitate necesare pentru a depăşi această situaţie atipică'', a declarat preşedintele ÎCCJ.

Aceasta s-a adresat, în primul rând, magistraţilor de la Curtea Supremă.

Într-un an plin de provocări privind independenţa şi echilibrul sistemului judiciar, în special în ceea ce priveşte statutul judecătorilor, doresc să le mulţumesc colegilor mei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care îmi oferă zi după zi cel mai bun argument pentru a susţine poziţia sistemului judiciar şi locul puterii judecătoreşti în arhitectura constituţională a României - conduita şi înalta lor pregătire profesională sunt garanţia cea mai solidă a independenţei şi prestigiului Instanţei supreme a României'', a spus Corina Corbu.

Preşedintele ÎCCJ a avut un mesaj şi pentru ceilalţi judecători de la celelalte instanţe, dar şi pentru colaboratori.

De asemenea, le transmit tuturor colegilor noştri judecători, de la celelalte instanţe judecătoreşti, aprecierea şi susţinerea Înaltei Curţi şi îi asigur că vom continua să facem tot ceea ce este posibil pentru a asigura, alături şi împreună cu ei, un sistem judiciar independent şi tot mai eficient. Colaboratorilor noştri procurori, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, consilieri juridici le transmit că suntem pe deplin conştienţi că actul de justiţie este o muncă de echipă. În fiecare cauză în parte, fiecare actor judiciar are rolul său bine determinat, dar la nivel de sistem profesiile şi rolurile noastre sunt compatibile şi interdependente. Îmi exprim convingerea că vom găsi totdeauna echilibrul şi calea spre conlucrare. Le mulţumesc în mod public grefierilor, personalului IT şi tuturor categoriilor de personal auxiliar care constituie coloana vertebrală a sistemului judiciar. Rolul judecătorilor nu ar putea fi niciodată îndeplinit fără susţinerea lor permanentă şi indispensabilă'', a arătat aceasta.

Cu această ocazie, Corina Corbu a transmis un mesaj şi cetăţenilor.

Cetăţenilor care apelează la serviciul public al justiţiei doresc să le transmit aprecierea noastră pentru răbdarea de care dau dovadă în ceea ce priveşte aspectele mai puţin reuşite ale modului de funcţionare a sistemului judiciar şi să îi asigur că le înţelegem nemulţumirile. I-am lăsat la urmă pentru că sunt cei mai importanţi, raţiunea de a fi a unui serviciu public nu poate să rezide în afara oamenilor pe care îi deserveşte. Facem tot ce este posibil pentru a face justiţia să evolueze şi sperăm să redobândim treptat încrederea şi aprecierea lor la cote comparabile celor din ţările cu sisteme constituţionale şi judiciare consolidate'', a arătat preşedintele ÎCCJ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.