ACTUALITATE 12 august 2014

Zi liberă de Sfânta Maria. 15 august, zi liberă pentru angajaţii români

de Covasna Media | 199 vizualizări

Sărbătoarea de Sfânta Marie, celebrată în 15 august, aduce în fiecare an o zi liberă angajaţilor români.

Mai precis, potrivit Codului muncii, în această zi angajatorii sunt obligaţi să acorde liber salariaţilor, în caz contrar ei riscând amenzi de până la 10.000 de lei.

Luna august aduce o nouă zi liberă pentru angajaţi, căci, conform legislaţiei muncii, 15 august este zi nelucrătoare. În această dată este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului sau, aşa cum e cunoscută în popor, Sfânta Marie Mare.

Aşadar, vineri angajaţii nu se vor duce la serviciu. Totuşi, potrivit legislaţiei, există şi categorii de salariaţi care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligaţi să le acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, facilitatea nu se acordă în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

În plus, şi angajaţii din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede că pentru aceste categorii de salariaţi se stabilesc, prin hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populaţia să dispună de asistenţă medicală şi de alimentele de strictă necesitate.

Pe de altă parte, trebuie menţionat că, deşi sunt nevoiţi să fie prezenţi la serviciu în zilele de sărbătoare legală, salariaţii care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza „caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii” au dreptul, conform legislaţiei muncii, să îşi ia o zi liberă în următoarele 30 de zile.

Aşadar, chiar dacă trebuie să vină la serviciu în 15 august, salariaţii aflaţi în situaţiile menţionate anterior pot solicita angajatorului o zi liberă până la jumătatea lunii septembrie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.