ACTUALITATE 19 aprilie 2010

Week-end cu expoziţie de trenuleţe şi căi ferate

de Covasna Media | 382 vizualizări
19apr2010-trenMuzeul Naţional Secuiesc (MNS) a prezentat, duminică, expoziţia de fotografii „De la Covasna până la Neruja pe calea ferată forestieră de odinioară”, precum şi o expunere de trenuleţe şi locomotive în miniatură. Acţiunea a fost denumită Calea Ferată Forestieră Covasna - Comandău şi a fost organizată alături de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor Istorice. Iniţiativa CJ şi a MNS

19apr2010-trenMuzeul Naţional Secuiesc (MNS) a prezentat, duminică, expoziţia de fotografii „De la Covasna până la Neruja pe calea ferată forestieră de odinioară”, precum şi o expunere de trenuleţe şi locomotive în miniatură. Acţiunea a fost denumită Calea Ferată Forestieră Covasna - Comandău şi a fost organizată alături de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor Istorice.

Iniţiativa CJ şi a MNS a adunat la Muzeu peste o sută de vizitatori - cei mai interesaţi de modelele de trenuleţe fiind, aşa cum era de aşteptat, cei mici. Aceştia au putut admira locomotive vechi, trenuleţe mişcătoare pe şine şi întregi aşezări în care căile ferate erau principalul element - toate în miniatură.

„Este o expoziţie de popularizare - deoarece, aşa cum se ştie, CJ Covasna face eforturi, de ani de zile, pentru salvarea căii ferate de la Covasna, dorind punerea în funcţiune a căii ferate înguste Covasna - Comandău. Sunt nenumărate probleme în acest sens - începând de la problema clarificării proprietăţii, cu care am ajuns în instanţă. Între timp, am achiziţionat 14 vagoane şi şase locomotive, deoarece erau pe cale să dispară şi aceste rarităţi - aşa am cumpărat şi locomotiva expusă în faţa Gării Sfântu Gheorghe”, a declarat, despre întregul demers, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Acesta a admis că există atacuri la adresa CJ Covasna, prin care instituţia este acuzată de cheltuirea banilor publici în acest sens, însă a subliniat că păstrarea vechilor căi ferate şi a utilajelor aferente acestora reprezintă o investiţie în ceea ce înseamnă originalitatea judeţului.

„Mai mult de 60% dintre vizitatori sunt sub zece ani şi este normal, în cele din urmă, pentru oamenii care vor deveni aceştia. Se ştie bine că fiecare om matur are şi o inimă de copil, iar fascinaţia trenuleţelor a avut-o orice bărbat, în vremea copilăriei”, a mai spus Tamas Sandor.

Preşedintele CJ Covasna şi-a adus chiar şi fiul la această expoziţie, cel mic prezentând o locomotivă din seria Thomas & Friends, cunoscutul desen animat american, foarte la modă printre cei mici.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate modele de trenuleţe şi căi ferate inclusiv din Bucureşti şi Braşov, acestea aparţinând unor colecţionari pasionaţi de aceste mecanisme.

Monica Vajna

Teme articol: expozitie tren locomotiva MNS
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.