ACTUALITATE 17 iulie 2012

Votează legal!

de Covasna Media | 64 vizualizări

În 29 iulie 2012, cetăţenii români sunt chemaţi la vot pentru a se pronunţa asupra demiterii Preşedintelui României.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a demarat o campanie de informare şi de conştientizare a cetăţenilor, intitulată “Votează legal!”

Campania se va desfăşura în perioada 15-29 iulie 2012 şi îşi propune ca principal scop informarea cetăţenilor cu privire la procesul de votare, dar şi conştientizarea acestora cu privire la urmările încălcării legislaţiei incidente în vigoare.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

– Ca reprezentanţi ai autorităţilor de apărare şi implementare a legii, poliţiştii au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) şi de a contracara orice faptă care se constituie în contravenţie sau infracţiune.

– În cazul în care vă aflaţi, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteţi înscris în lista electorală, puteţi vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate ( vezi art. 21). Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmărire penală in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori (vezi art.43).

– Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul sa voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

– Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.

Toate structurile M.A.I. din Covasna se vor implica în această campanie. Poliţiştii, pompierii şi jandarmii covăsneni vor distribui pliante şi afişe cu conţinut informativ, iar ghidul legislativ este deja postat pe site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna.

Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot accesa site-ul www.votlegal.mai.gov.ro.

(IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.