ACTUALITATE 9 martie 2010

Vitezomanii – vânaţi cu radare nedetectabile

de Covasna Media | 236 vizualizări
Opt autoturisme Dacia Logan break dotate cu aparate radar care nu pot fi detectate au ajuns în judeţ 10mar2010-politiaŞoferii vitezomani au de acum încolo şi mai multe motive să îşi facă griji că vor fi prinşi de poliţişti, după ce şi în judeţul nostru au ajuns maşinile cu aparate radar imposibil de detectat în timp util cu aparatele existente pe piaţă. Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), comisarul şef Corneliu Câmpeanu, a anunţat ieri că este vorba despre opt autoturisme cu aparatură nedetectabilă. Cinci dintre acestea

Opt autoturisme Dacia Logan break dotate cu aparate radar care nu pot fi detectate au ajuns în judeţ

10mar2010-politiaŞoferii vitezomani au de acum încolo şi mai multe motive să îşi facă griji că vor fi prinşi de poliţişti, după ce şi în judeţul nostru au ajuns maşinile cu aparate radar imposibil de detectat în timp util cu aparatele existente pe piaţă.

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), comisarul şef Corneliu Câmpeanu, a anunţat ieri că este vorba despre opt autoturisme cu aparatură nedetectabilă. Cinci dintre acestea vor fi utilizate în oraşe, în timp ce trei vor fi puse la dispoziţia Poliţiei Rutiere.

Totodată, poliţiștii care lucrează cu aceste aparate sunt instruiţi pentru această tehnică nouă ultraperformantă.

Funcţionează şi noaptea

Maşinile cu aparate radar nedetectabile vor putea să descopere vitezomanii de la o distanţă de 1.000 de metri, inclusiv pe timpul nopţii sau la temperaturi foarte scăzute, de minus 20 de grade.

Fabricate în Marea Britanie, radarele au încorporate un sistem GPS care arată exact locul în care a fost încălcată legea – atât dacă vorbim despre depăşirea legii, cât şi dacă e vorba despre vreo depăşire neregulamentară.

„E foarte bine că se introduc, la cum conduc unii șoferi – inclusiv în oraș, nu numai în afara lui”, a spus un șofer, în timp ce altul crede că indiferent dacă sunt sau nu radare, legea și regulile de circulaţie trebuie respectate oricum.

Datele înregistrate de noile radare vor fi stocate pe un hard disk extern, care poate înmagazina 30 de ore de înregistrare continuă. Mai mult, aparatele pornesc şi se opresc automat când sesizează o depăşire a vitezei legale, în rest filmând fără a înregistra. Radarul de tip nou poate fi setat să înregistreze 30 de secunde anterior de producerea infracţiunii şi 30 după, pentru a surprinde contextul producerii unei fapte.

Toate aceste mașini sunt marca Dacia Logan break – sunt înmatriculate în București și la noi numărul de mașină începe cu H -, au motoare 1,5 dci de 85 CP, dotate cu geamuri electrice, ABS și aer condiţionat.

Blocurile optice de pe capotă vor fi echipate cu sirenă, girofare și proiectoare cu difuzoare de 100 W, astfel încât șoferii din trafic să nu mai poată susţine că n-au auzit când au fost somaţi să tragă pe dreapta.

În toată ţara au fost repartizate 450 de astfel de maşini cu radare noi, iar valoarea unei autospeciale de acest gen se ridică la aproximativ 150.000 de lei. Odată cu introducerea lor în circulaţie – în cât mai scurt timp – vor fi eliminate total și eventualele contestaţii pe care se vor gândi să le depună cei care au încălcat legea.

În judeţul nostru factorul principal în producerea accidentelor grave este neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic.

Ana Sidon

Foto: Tinca Teddy

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
cristi, 11 martie 2010
Mihai, prostia de la volan se afla si prin randul politistilor, si nu ma referam la etnie ci doar la soferie. Incepand la cum parcheaza, cum intelege a acorda prioritate la un giratoriu, si cum se citeste integral
MIHAI, 10 martie 2010
mai cristinel,nu fa si din circulatie problema etnica.mai bine sa te uiti cati angajati MI poarta centura de siguranta(pentru care tu platesti bani grei)Lasa meniul in limba maghiara si veze-ti de citeste integral
cristi, 10 martie 2010
Un radar de detectat prostia soferilor(unora) ar trebui adus. Si daca se poate cu 30-40 de ani inainte. O intrebare, radarul are meniu in maghiara?
Janos Iuhas, 10 martie 2010
Pe unde băgaţi voi aşa viteze de vă e teamă de radar? Prin gropile, prin şosele pline de cratere?
Mitea, 10 martie 2010
Dupa ce ca nu va pricepeti, mai si faceti pe desteptii... Chestia e mai simpla decat credeti, da' mintile voastre paranoice se gandesc imediat la cine cata spaga a luat... Explicatia oficiala: citeste integral
szekely, 10 martie 2010
este o gluma buna!!radar inteligent 30secunde inainte?deci daca va vii mai des pe strazi va sti cu 30secunde inainte tot ce se va intampla asta inseamna ca va fii mai dare decat Mama Omida sau citeste integral
zsolt, 10 martie 2010
"setat să înregistreze 30 de secunde anterior de producerea infracţiunii" raderele astea chiar ca sunt ultra-hyper-supper performnte :)) asta inseamna ca radarul stie cu 30 de secunde inainte ce se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.