ACTUALITATE 19 februarie 2015

Vineri e grevă la Primării şi Consiliul Judeţean

de Covasna Media | 66 vizualizări

Angajaţii din toată ţara sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor din administraţia publică locală

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.) organizează vineri, 20 februarie, în intervalul orar 10-10.30, greva de avertisment cu întreruperea programului în instituţiile din administraţia publică locală (primării şi consilii judeţene) ca urmare a faptului că niciuna dintre solicitările noastre nu au fost soluţionate în mod favorabil de către Guvernul României. Aceste revendicări minimale fac referire la:

– Reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.

– Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În condiţiile în care niciuna dintre solicitările noastre nu au fost soluţionate în mod favorabil de către Guvernul României, dimpotrivă, prin adoptarea O.U.G. nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, salariile bugetarilor din administraţia publică locală au fost îngheţate şi a fost interzisă, în mod expres, acordarea tichetelor de masă, cadou şi a voucherelor de vacanţă, precum şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii, veniturile salariaţilor din administraţia publică locală fiind menţinute la acelaşi nivel cu cel din decembrie 2014, în contextul în care aproape toate categoriile de personal bugetar (sănătate, asistenţă socială, apărare, învăţământ) au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă,

Constatând dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului României faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din sectorul nostru de activitate şi faţă de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar,

Având în vedere că la ultima dintre întâlnirile organizate la nivelul Ministerului Muncii, din data de 26 ianuarie 2015 cu Ministrul delegat pentru dialog social – dl. Liviu Marian Pop, nu au fost identificate soluţii concrete la revendicările noastre, formulându-se răspunsuri evazive şi promisiuni pe termen lung, fără vreo perspectivă reală,

Şi din cauza refuzului de a parcurge procedura concilierii conflictului de muncă declanşat şi înregistrat, conform legii la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice,

F.N.S.A. a hotărât declanşarea acţiunilor de protest ce presupun întreruperea activităţii în instituţiile administraţiei publice locale (primării şi consilii judeţene).

Constatăm că după aproximativ doi ani de guvernare, am fost amăgiţi cu promisiuni, aşa cum s-a întâmplat şi în campania electorală din 2012, când actualii guvernanţi au câştigat alegerile cu voturile noastre, promiţând că vor modifica legislaţia prin care Guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din România au construit de la Revoluţia din 1989 încoace. Am mai fost păcăliţi şi cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de către clasa politică aflată la guvernare.

Toate aceste motive au generat foarte mari nemulţumiri în rândul salariaţilor din administraţia publică locală şi ne-au determinat să recurgem la acţiuni de protest extreme, în primă fază greva de avertisment, după care vom demara procedura pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică locală.

Greva de avertisment va avea loc vineri, 20 februarie, între orele 10.00-10.30, în Administrația Publică Locală (APL), acțiune la care participă și sindicatele APL din județul Covasna, sindicate afiliate la FNSA. Astfel peste 500 de salariați din primării și Consiliul Județean vor fi în grevă de avertisment:

1. Sindicatul „Nova Vita” al salariaților din APL – jud. Covasna: 300 de membri (Primăria mun. Sf. Gheorghe, serviciile publice subordonate Consiliului Local, Primăriile Aita Mare, Bățani, Belin, Chichiș, Micfalău, Valea Crișului, Vâlcele, Zăbala);

2. Sindicatul salariaților din Consiliul județean Covasna – 50;

3. Sindicatul salariaților din primăriile Bazinului Baraolt – 50;

4. Sindicatul salariaților din Primăria Covasna – 70;

5. Sindicatul salariaților din Zona Întorsura Buzăului – 40.

În discuția pe care am avut-o în cursul zilei de astăzi cu primarul mun. Sf. Gheorghe, d-nul Antal Árpád, acesta a subliniat faptul că este întru totul de acord cu acțiunea pe care o desfășurăm, cunoscând foarte bine că salariații din acest sector (APL) au cel mai scăzut nivel de salarizare din întregul sector bugetar.

Noi ne cerem scuze de la cetățenii care au probleme de rezolvat în această perioadă de timp în primării sau Consiliul Județean și-i rugăm totodată să înțeleagă demersul pe care-l facem!

Ferencz Tibor-Lajos

Președintele Sindicatului „Nova Vita”

Membru în Biroul Federal al FNSA

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.