ACTUALITATE 9 aprilie 2020

Vela: Exportul de cereale, interzis pe durata stării de urgenţă

de Covasna Media | 1602 vizualizări

E permisă circulaţia după 22:00 pentru cei care se ocupă cu pescuitul comercial şi pentru apicultori / Interdicţia privind zborurile pe relaţia Spania, prelungită

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat o nouă ordonanţă militară referitoare la restricţiile de circulaţie, urmând ca circulaţia în afara locuinţei după ora 22:00 să fie permisă pentru cei care se ocupă cu pescuitul comercial şi pentru apicultori. Vela a anunţat şi că pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pe perioada stării de urgenţă. Exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei, zahăr, produse de patiserie, este suspendat pe durata stării de urgenţă.

Apicultorii şi persoanele care se ocupă cu pescuitul comercial sunt exceptate de la aplicarea restricţiilor de circulaţie impuse după ora 22:00.

Apicultorii se pot deplasa între şi dinspre stupină.

”Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locaţia stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calităţii de apicultor se face cu adeverinţa ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile judeţene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calităţii de apicultor şi a proprietăţii asupra stupilor. (3) Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi servicii de reparaţii auto”, se arată în textul Ordonanţei Militare nr.8.

Interdicţia referitoare la zborurile pe relaţia Spania este prelungită

”Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020. (2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale”, se arată în document.

De asemenea, conform lui Vela, pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol.

”Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligaţia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. (2) Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producţie a produselor agroalimentare până şi de la piaţa agroalimentară şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a certificatului de producător”, prevede ordonanţa.

O anexă a ordonanţei 8 se referă la închiderea totală sau parţială a unor puncte de trecere a frontierei pe graniţa cu Ungaria - Cenad, Nădlac, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Urziceni, Săcuieni şi Petea. Astfel, prin aceste puncte de trecere vor putea trece lucrătorii transfrontalieri, care lucrează la cel mult 30 de kilometri de graniţă şi care nu prezintă simptome specifice bolii.

Documentul prevedere şi excepţii de la măsura de izolare la domiciliu pentru persoane care fac instruire, mentenanţă sau service de echipamente medicale dacă aceştia nu au simptome şi fac dovada că se ocupă cu astfel de activităţi, o măsură similară fiind luată şi pentru cei care se ocupă de echipamente din alte domenii.

De asemenea, se interzice, pe perioada stării de urgenţă, exportul la grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri rezultate din cereale. Procedurile de export aflate în derulare pentru astfel de produse sunt suspendate, aşa cum se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fito-sanitare pentru astfel de exporturi.

Se interzice, pe perioada stării de urgenţă, suspendarea activităţii serviciilor sociale pentru bătrâni, copii sau pentru alte persoane vulnerabile.

"Sunt conştient că mă adresez unui popor majoritar creştin (...) Au venit peste noi momente mai grele şi mai tulburi decât ne imaginam vreodată. (...) Stând în casă şi respectând recomandările autorităţilor vom reuşi să intrăm mai repede în normalitatea pe care ne-o dorim cu toţii, ştiu că aţi dori să fiţi la biserică în Noaptea de Înviere şi la masă cu cei dragi a doua zi. Vom acorda o atenţie deosebită respectării prevederilor legale în această perioadă pentru că nu ne dorim să ne confruntăm cu o explozie a numărului de îmbolnăviri”, a spus Vela.

Acesta a anunţat că a fost suplimentat numărul patrulelor formate din angajaţi ai MAI pentru a preveni o creştere a numărului de infracţiuni.

Ordonanţa militară 8 prevede că în zilele de joi, vineri şi sâmbătă dinaintea sărbătorilor religioase care urmează luna aceasta operatorii economici îşi pot prelungi programul de funcţionare în funcţie de necesităţi.

Foto arhivă

News.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.