Un singur cetățean a formulat observații la bugetul municipiului Sfântu Gheorghe
Proiectul pentru anul 2020 a fost supus dezbaterii până pe 30 ianuarie a.c.
Primarul Antal Árpád a declarat în cadrul unei conferințe de presă că un singur cetățean din reședința de județ a formulat observații la proiectul de buget pe anul acesta, aflat în dezbatere publică până la data de 30 ianuarie a.c.. Bugetul, cel mai mare de până acum, de peste 147,5 milioane de lei, a fost aprobat de Consiliul Local, vineri, 31 ianuarie.
În acest an oamenii nu s-au înghesuit să își dea oficial cu părerea despre modul în care vor fi cheltuiți banii din buget. Chiar dacă o singură persoană a formulat propuneri în scris, edilul crede că nu ar fi vorba de un dezinteres al cetățenilor.
„Eu cred că este un semnal bun și cred că acest lucru trebuie interpretat ca un semn de încredere că bugetul construit și adoptat de Consiliul Local este unul care cuprinde tot ce poate fi cuprins într-un buget local. Anul trecut am adoptat bugetul pe 11 aprilie, iar faptul că în acest an avem posibilitatea ca bugetul să fie adoptat pe 31 ianuarie, este un semn pozitiv. Este oarecum și meritul Guvernului, trebuie să recunoaștem acest lucru. Încă suntem departe de normalitate. La începutul anilor 2000, întotdeauna prima hotărâre a Consiliului Local a fost adoptarea bugetului. Anul trecut a fost hotărârea cu numărul 135, iar anul acesta va fi hotărârea cu numărul 31”, a spus vineri, 31 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, Primarul Antal Árpád.
Cum vor fi cheltuiți cei peste 147, 5 milioane de lei
Astfel, bugetul pe anul 2020 însumează 147,5 milioane de lei, dintre care în care 15,5 milioane de lei provin din fondul de rezervă.
Potrivit autorităților, această cifră ar urma să crească semnificativ, pentru că se vor adăuga și sumele din fonduri europene care vor intra în buget, dar și suma considerabilă alocată de Guvern pentru instituțiile de cultură.
„Avem peste 121 de milioane de euro proiecte europene câștigate. O parte din această sumă va apărea în buget în cursul acestui an. În plus trebuie să mai primim o sumă considerabilă de la Guvern pentru instituțiile de cultură. Acest lucru trebuie să se întâmple până în luna iunie”, a mai adăugat Antal Árpád.
În ceea ce privește defalcarea sumelor, proiectul prevede peste 100 de investiții, atât la nivel de proiectare, cât și la nivel de execuție.
Pentru reabilitarea clădirii Casei Căsătoriei, spre exemplu, au fost alocați peste 120 de mii de lei, pentru reabilitarea sediului Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor - peste 473 de mii de lei, iar suma de 780 de mii de lei va fi cheltuită, conform proiectului, pentru reabilitarea și refuncționalizarea parterului comercial din strada Daliei nr.1 în birou de Relații cu Publicul pentru Direcția de Asistență Socială (DAS).
Potrivit proiectului de buget postat pe site-ul Primăriei, peste 20 de milioane de lei vor merge către instituțiile de învățământ, în timp de serviciile culturale vor fi finanțate cu peste 16 milioane de lei. Printre altele, ONG-urile care furnizează servicii sociale vor primi peste un milion de lei. O sumă de 1,7 milioane de lei va fi cheltuită pentru funcționarea creșelor, iar jumătate de milion de lei pentru burse școlare și tot atât pentru funcționarea Centrului Județean de Excelență Covasna.
Proiectul bugetului local este în continuare disponibil pe www.sfantugheorgheinfo.ro. Acesta a fost aprobat de Consiliul Local pe 31 ianuarie cu 18 voturi „pentru”.