ACTUALITATE 7 iunie 2016

UDMR solicită Tribunalului Sfântu Gheorghe să respecte prevederile legale privind bilingvismul

de Agerpres | 1040 vizualizări

Serviciul de Asistenţă Juridică „Miko Imre“ din cadrul organizaţiei teritoriale UDMR Covasna a adresat o plângere Tribunalului Sfântu Gheorghe, prin care solicită respectarea prevederilor legale privind bilingvismul.

Concret, se cere aplicarea imediată a inscripţiilor bilingve, în română şi maghiară, în interiorul instituţiei, pe culoare, uşile birourilor, sălilor de judecată, etc., şi asigurarea condiţiilor pentru ca cetăţenii de etnie maghiară să-şi poată folosi limba maternă în relaţia cu angajaţii.

„Facem această solicitare ca urmare a numeroaselor sesizări venite din partea cetăţenilor români de naţionalitate maghiară, respectiv a unui caz actual, mediatizat pe reţelele sociale, pentru a solicita ajutorul instituţiei dvs. şi a soluţiona această problemă, ca pe viitor să nu mai existe asemenea situaţii neplăcute“, se arată în documentul adresat instanţei, remis marţi AGERPRES.

În sprijinul cererii, reprezentanţii UDMR invocă Constituţia României, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Carta europeană limbilor regionale sau minoritare, ratificată de ţara noastră.

„Facem această cerere având în vedere că acest drept pretins este un drept fundamental al minorităţilor naţionale, un drept la identitatea acestora, prevăzut de art. 6 din Constituţia României, care prevede că ‘Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale lingvistice şi religioase’. În opinia noastră, în acelaşi timp, această situaţie reprezintă o discriminare a cetăţenilor români de naţionalitate maghiară, care, în condiţiile actuale, au dificultăţi de a se adresa instanţelor judecătoreşti, în legătură cu orice problemă, poate chiar şi administrativă, iar remedierea acestei probleme ar duce la o mai bună administrare a actului justiţiei în sine“, se mai arată în documentul citat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.