TVA la pâine riscă să revină la 24%. Măsura nu are efectul scontat
TVA de 9% la pâine este o măsură temporară, ale cărei efecte urmează să fie analizate la un an de la introducere, adică în mai puţin de o lună. Dacă impactul nu este pozitiv, cota riscă să revină la 24%. Ministrul Finanţelor mizează pe înregistrarea mai multor firme în domeniu, astfel încât să scadă evaziunea. Datele de la Registrul Comerţului, obţinute de Capital, arată însă că numărul companiilor din domeniu este mai mic acum decât era la 1 septembrie 2013, când a fost diminuată TVA.
Recent, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, spunea că au apărut mai multe firme în domeniul panificaţiei şi că datele pe trei luni arată bine. Potrivit statisticii Registrului Comerţului, însă, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 şi 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633 în prezent, în timp ce la data de 1 septembrie a anului trecut era de 10.837.
„Răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pâine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafaţă”, a spus Petrescu, precizând că se va analiza o eventuală extindere a cotei reduse şi pentru alte sectoare alimentare, cum ar fi carnea.
Diminuarea TVA la pâine este o măsură temporară care trebuie să demonstreze că are efecte benefice privind combaterea evaziunii fiscale. Unul dintre indicatorii luaţi în calcul de la început de guvern şi invocat apoi atât de premierul Victor Ponta, cât şi de ministrul Petrescu, este creşterea numărului de firme care se vor înregistra ca plătitoare de TVA din zona panificaţiei. Evaziunea din acest sector este evaluată la 70%, pierderile la buget fiind aproximate la jumătate de miliard de lei.