ACTUALITATE 19 decembrie 2024

Turtă dulce din inimă: o tradiție de patru generații în Târgu Secuiesc

de Ana Chiricescu | 1015 vizualizări

Într-un mic atelier încărcat de istorie și mirosuri de sărbătoare, în inima Târgului Secuiesc, pe Strada Grădinii nr. 1, familia Szántó duce mai departe tradiția preparării turtei dulci. Cuptorul, construit în anii '70, încă funcționează și astăzi, iar în jurul său se împletesc povești, legende și amintiri din vremea bunicilor.

Meșterul Szántó József s-a născut în 1979, la Târgu Secuiesc. Încă din copilărie, a crescut în atmosfera atelierului familiei, unde își privea părinții lucrând cu migală. În acele vremuri, chiar și în perioada comunismului, aceștia produceau turtă dulce și acadele, modelate în forme de peștișori și cocoșei, simboluri atât de iubite la târgurile de odinioară.

Eu sunt a patra generație. Părinții mei au moștenit rețeta de la străbunici, iar noi ducem mai departe tradiția. În prezent, lucrăm trei generații sub același acoperiș. Tatăl meu are 75 de ani și încă mă ajută, iar fata mea, deși este încă la școală, deja îndrăgește acest meșteșug și sunt sigur că va continua după noi”, mărturisește Szántó József.

O poveste care a început pe furiș

În timpul comunismului, ingredientele erau greu de găsit, iar micii meșteșugari lucrau pe ascuns, noaptea, pentru a-și păstra tradiția.

Atunci nu aveam voie să muncim ziua. Noaptea, părinții făceau turta dulce, iar dimineața tata le punea într-o valiză, urca pe bicicletă și pleca la târg. Miliția îl oprea uneori, dar nu prea îi dădea amenzi. De Craciun făceau bomboane artizanale, iar oamenii le aduceau 2 kg de zahăr și plecau cu 1 kg de bomboane. Astfel, se asigurau că au zahăr și pentru ei ca să meargă la târg cu produse”, își amintește cu nostalgie Szántó József.

Cuptorul folosit și astăzi a fost construit în anul 1970 de către părinții acestuia, în interior, nu afară cum era cel de la străbunici.  Motivul a fost cererea mare de turtă dulce, dar și faptul că focul se putea controla mai bine așa.

Cuptorul trebuie simțit, iar tatăl meu încă simte cel mai bine acel lucru. Face focul cu lemne, jarul este curățat, iar cu o cârpă umedă ștergem cuptorul. Înainte să punem turta dulce la copt, testăm temperatura cu o primă bucată. Dacă e bine, mergem mai departe, altfel, o luăm de la capăt”, ne-a explicat meșterul Szántó.

Ateliere pentru suflet și turiști din toată țara 

Din 2013, familia Szántó a deschis ușile atelierului pentru turiști, școli și familii. 

„Am început timid, cu grupuri mici de câte 10 persoane, dar anul trecut am avut peste 4.700 de vizitatori”, a spus cu mândrie József.

Atelierul a devenit o atracție națională, primind vizitatori din orașe precum Brașov, Galați, Focșani, Tecuci și chiar grupuri mari de turiști în preajma sărbătorilor de iarnă. 

Cei mai mulți vizitatori într-o zi au fost de Ziua Copilului, anul acesta.  Dar pe 19 decembrie avem programate grupuri de copii pentru ateliere din Galați, Brașov și alte orașe. Vor fi peste 400 de vizitatori într-o zi. Nu este ușor, dar este minunat să vezi câtă lume vrea să descopere tradiția noastră”, ne-a spus Szántó József.

De asemenea, atelierul este vizitat și de turiști din alte țări.

„Turiștii vin aici pentru o experiență autentică. Am avut turiști din Japonia, America, Germania, Italia, Anglia și Turcia. Aceștia pleacă acasă cu turta dulce ca suvenir și cu poveștile noastre”, spune József

La atelierele de turtă dulce, oaspeții pot învăța cum se face acest desert tradițional, pot vizita camerele în care se prepară aluatul, pot descoperi procesul de coacere în cuptorul vechi și pot participa la decorarea turtei dulci.

„Îi învățăm pe copii că fiecare culoare aplicată pe turta dulce trebuie să se usuce înainte de a o completa cu următoarea. Poate fi un proces lung, în funcție de câte culori se folosesc și de decorațiile realizate. Astfel e nevoie de multă răbdare și migală”, explică József.

Legenda turtei dulci cu oglindă

Printre modelele realizate se numără și turta dulce cu oglindă, o piesă cu o poveste aparte.

În trecut, băieții ofereau o turtă dulce cu oglindă fetelor la târguri. Dacă fata se uita în oglindă, însemna că îl place, iar mama ei lua turta dulce și le-o înapoia în ziua nunții”, a povestit meșterul Szántó. 

Legat de această turtă dulce cu oglindă, József ne-a povestit, cu emoție, că s-a întâmplat acest lucru chiar în fața lui și a soției în cadrul unui târg, în Miercurea Ciuc. Astfel, turta dulce nu este doar un desert, ci și un simbol al dragostei și al legăturii dintre oameni.

Autenticitate în fiecare turtă dulce

Rețeta folosită astăzi în atelierul familiei Szántó este neschimbată de generații. Ingredientele sunt simple: făină, miere, condimente și multă răbdare. Modelele mai sofisticate necesită zile întregi de lucru, iar rezultatele sunt impresionante.

Avem turte dulci pe care mama le făcea și le lăsa să se usuce ani de zile. Unele dintre ele au peste 50 de ani vechime, o adevărată comoară de familie”, spune el. 

În preajma Crăciunului, pe lângă modelele clasice, familia realizează și globuri de turtă dulce și coronițe de advent aromate, care aduc mirosul sărbătorilor în casele celor care le cumpără.

Deși ar putea să se extindă, familia a ales să păstreze farmecul atelierului mic și autentic. 

„Nu vrem să ne pierdem identitatea. Farmecul acestui loc stă tocmai în simplitatea lui. Noi lucrăm din inimă și vrem să împărtășim această bucurie cu toți cei care ne trec pragul”, încheie cu emoție Szántó József.

Pentru cei care vor să descopere secretul turtei dulci, să participe la ateliere și să afle poveștile meșteșugarilor, atelierul familiei Szántó este deschis pentru vizitatori. Acesta se poate vizita numai cu programare, care poate fi făcută telefonic la numărul 0744.596.989, sau printr-un mesaj pe WhatsApp. 

De asemenea puteți accesa pagina de Facebook a atelierului și să lăsați un mesaj scris pe Messenger. Având în vedere numărul mare de turiști meșterul Szántó József recomandă ca programarea să fie făcută printr-un mesaj scris. 

Foto: Your creative SIDE/Raymond Gheorghiță

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.