Turiştii – speriaţi de gripa nouă şi de criză
Criza financiară combinată cu panica provocată de gripa nouă i-a băgat în sperieţi pe turiştii care până acum dădeau buzna să rezerve o pensiune la munte.
Anul trecut pe vremea asta proprietarii de pensiuni stăteau liniştiţi că aveau clienţi care rezervaseră încă din primăvară un loc, însă acum deşi mai este puţin până la sărbătorile de iarnă, turiştii nu se mai înghesuie şi se conservă fiecare pe la casele lor, în aşteptarea unor vremuri mai bune.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Covasna (ANTREC), primarul comunei Turia, Daragus Attila, se pare că turiştilor le este frică să iasă din cauza crizei financiare şi a gripei noi. „Cum să vină turiştii când oamenilor li se spune să nu mănânce în restaurante! Criza ca criza, nu e aşa scump să nu-ţi poţi permite un weekend cu familia, dar toţi stau acasă de panică. Sper să vină până la urmă, fiecare aşteaptă să vadă ce va fi, cu criza, cu gripa, cu tot. Toate s-au adunat”, spune Daragus Attila.
Anul acesta proprietarii de pensiuni din judeţ au scăzut preţurile cu până la 20% faţă de anul trecut. Crăciunul costă în jur de 100 de euro trei nopţi şi 4 zile, în timp ce Revelionul poate fi de 3 zile şi 4 nopţi (care costă în jur de cca 220 de euro), 4 zile şi 5 nopţi (cca 270 de euro) şi 5 zile şi 6 nopţi (cca 300 de euro). În ultimă instanţă, dacă nu se va vinde la pachet, există posibilitatea să se vândă şi separat noaptea de Revelion – cu aproximativ 200 de lei.
Preţurile au scăzut şi în staţiunile cu renume, de exemplu la Bran găseşti cazare la 3 stele şi de la 50 de lei, iar la Tuşnad în locaţii care înainte porneau de la 300 de lei, acum au coborât drastic la 99 – 100 de lei, mai spune Daragus. În preţurile practicate la nivel de judeţ, proprietarii de pensiuni se întrec să cuprindă o ofertă cât mai ospitalieră, cu mâncăruri tradiţionale, băutură din belşug şi muzică pentru toate gusturile. În Covasna, din „meniul“ de sărbători nu lipsesc săniile trase de cai pe zăpadă, cârnaţii, tăiatul tradiţional al porcului, pălinca şi preparatele tradiţionale, asortate cu multă muzică şi de Revelion artificii.
În Balvanyos, din câte apreciază Daragus Attila, şi proprietarii hotelului din staţiune – Best Western – ar intenţiona să deschidă de Revelion. Hotelul a fost cumpărat acum doi ani de patronii de la Domo - Szarvadi Lorand şi Hegedus Ferenc, cu o sumă cuprinsă între 2 şi 3 milioane de euro. Clădirea a fost închisă în tot acest timp pentru modernizări şi ridicarea hotelului la rang de 4 stele, urmând a oferi condiţii moderne, Spa şi peste 200 de locuri de cazare.
Hotelul este foarte aproape de Lacul Sfânta Ana şi avea 78 de camere cu 150 de locuri, 5 săli de confeirnţe, restaurant, sală de jocuri, saună şi teren de sport, investiţia în modernizare fiind apreciată la acea vreme la 1,5 milioane de euro.
Ana Sidon