ACTUALITATE 19 februarie 2009

Ţuică şi preparate tradiţionale la Pomana Porcului de la Balvanyos

de Covasna Media | 547 vizualizări
Participanţii vor purta costume populare şi se vor întrece în cele mai bune mâncăruri

Participanţii la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului încep să se adune la Balvanyos încă din seara aceasta şi îşi fac încălzirea pentru a se prezenta cât mai bine la competiţia care are loc sâmbătă pe platoul din staţiune. Anul acesta îşi ascut cutiţele pentru a tăia şi prepara porcii 17 echipe din ţară şi din străinătate, judeţul Covasna fiind reprezentat de echipa din Turia. Primarul comunei şi orga ni zator al Festivalului, Daragus Attila, spune că vor pune la

Participanţii vor purta costume populare şi se vor întrece în cele mai bune mâncăruri

Participanţii la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului încep să se adune la Balvanyos încă din seara aceasta şi îşi fac încălzirea pentru a se prezenta cât mai bine la competiţia care are loc sâmbătă pe platoul din staţiune.

Anul acesta îşi ascut cutiţele pentru a tăia şi prepara porcii 17 echipe din ţară şi din străinătate, judeţul Covasna fiind reprezentat de echipa din Turia.

Primarul comunei şi orga ni zator al Festivalului, Daragus Attila, spune că vor pune la dispoziţia echipelor nouă grăsuni de aproximativ 100 – 120 de kilograme, din care fiecărei echi pe îi revine câte o jumătate de porc.

Festivalul Internaţional de Pomana Porcului se află sâmbătă la a patra ediţie şi îşi propune ca în fiecare an să promoveze obiceiurile şi preparatele tradiţionale specifice tăierii porcului.

Pomana Porcului reface întreg obiceiul străvechi de tăiere a por cului, de la sacrificarea grăsu nului, pârjolirea lui, tranşare, până la prepararea lui şi aranjarea meselor. Odată cu introducerea normelor europene, o parte din tre participanţi au adus cu ei şi asomatoare pe care le folosesc înainte de a apela la cuţit, pentru a cruţa astfel porcul de durere.

Costume populare şi mese gătite

Pentru a da şi mai multă culoare evenimentului, partici panţii vor veni îmbrăcaţi şi cu costume naţionale din zona pe care o reprezintă şi vor bea şi servi ţuică în unghii de porc ste rilizate, cel puţin unii dintre ei. În afară de preparatul produ selor specifice, participanţii la Festival se întrec şi în amenajarea meselor. După ce bucatele sunt gata şi în aer s-a îmbibat deja bine mirosul de urechi pârjolite şi ţuică, fiecare aranjează pe masă ce a pregătit. Iar bucatele sunt dintre cele mai diverse, de la cârnaţi, caltaboşi, tobă, slănină, până la tot felul de tocăniţe şi organe de porc gătite în fel şi chip.

Festivalul Internaţional de Pomana Porcului este marcă înre gistrată la OSIM şi atrage nume roşi turişti în fiecare an. În ultimii ani, covăsnenii s-au făcut cunos cuţi prin preparatele şi festiva lurile pe care le pun la cale, cum ar fi Festivalul Cârnaţilor, Pomana Porcului sau diferitele produse originale care se pregătesc de zilele unor oraşe şi comune. Toamna trecută, comuna Turia a reuşit inclusiv să intre în Cartea Recordurilor, cu un bulz de peste 150 de metri căruia i s-a dus faima, iar la Covasna fabrica de îngheţată Prima Ice şi-a sărbătorit aniversarea cu o ruladă de înghe ţată lungă de 100 de metri.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.