ACTUALITATE 25 februarie 2015

Trupa Osonó, reîntoarsă dintr-un turneu european, va pleca la un festival de teatru în Maroc

de Agerpres | 333 vizualizări

Teatrul independent Osonó din Sfântu Gheorghe, care s-a întors zilele trecute dintr-un turneu european de cinci săptămâni, se pregăteşte pentru o nouă deplasare în străinătate, urmând să participe în luna aprilie la Festivalul internaţional de teatru din Sidi Kacem (Maroc).

Managerul teatrului, Fazakas Misi, a declarat că trupa va prezenta la acest festival spectacolul „mask@face.now”, o coproducţie realizată în colaborare cu teatrul L'fabrika din Kenitra (Maroc), ce are ca temă condiţiile de viaţă, poveştile şi visele tinerilor din această ţară.

„Spectacolul este rezultatul întâlnirii dintre două culturi extrem de diferite şi al confruntării cu probleme sociale specifice celor două societăţi. Tratează relaţia individ-societate, exploatarea oamenilor şi tratarea lor ca pe o marfă, şansele de împlinire ale tinerilor, speranţele şi dezamăgirile lor, aşa cum au fost ele văzute de actorii arabi şi cei din Osonó”, a precizat Fazakas Misi.

El a menţionat că turneul european recent încheiat a inclus şapte ţări, Ungaria, Austria, Germania, Anglia, Belgia, Elveţia şi Italia, iar pe parcursul acestuia actorii covăsneni au susţinut 27 de reprezentaţii în 19 oraşe cu spectacolul documentar „Chipul din oglinda apei”. Pe lângă acestea, au avut şapte workshopuri cu trupe teatrale şi tineri artişti. La începutul lunii februarie, Osonó a sărbătorit la Londra 22 de ani de la înfiinţarea, spectacolul aniversar fiind onorat cu prezenţa de către ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii, dr. Ion Jinga.

Fazakas Misi a afirmat că turneul a fost extrem de fructuos, trupa revenind acasă cu invitaţia de a se întoarce în Anglia şi Belgia, precum şi mai multe propuneri de colaborare în proiecte teatrale internaţionale. „Ne vom reîntoarce în septembrie în Anglia, când vom juca şi la Manchester pentru că Dave Crook, directorul Teatrului Dancehouse, a apreciat producţia Osonó drept un spectacol puternic de teatru contemporan, care merită jucat de mai multe ori şi în teatrul său. (...) Julie Ward, deputat în Parlamentul European, a călătorit special la Oxford pentru a vedea spectacolul nostru, iar în calitate de membru în Comitetul de Cultură şi Educaţie din Parlamentul European a invitat spectacolul „Chipul din oglinda apei” la Bruxelles, în luna septembrie”, a menţionat Fazakas Misi.

Teatrul Osonó şi-a început activitatea ca trupă şcolară la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe în anul 1993, dar de câţiva ani funcţionează ca teatru independent, fiind format dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea. Spectacolul documentar „Chipul din oglinda apei” a avut premiera în primăvara anului 2011, iar de atunci a fost jucat de aproape 350 de ori în ţară şi străinătate, fiind cea mai de succes producţie a trupei. Piesa regizată de Fazakas Misi are ca temă viaţa cotidiană, relaţiile de familie, copiii însinguraţi şi neglijaţi de părinţii prea ocupaţi de câştigarea banilor pentru traiul de zi cu zi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.