Trei cazuri de rabie la vulpe, de la începutul anului
În primele zile ale anului 2010 au fost identificate deja, în judeţul Covasna, trei vulpi turbate. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a intervenit în cele trei cazuri în urma analizelor obligatorii care se realizează odată cu împuşcarea unei vulpi.
Directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a declarat că două vulpi au fost identificate în zona localităţii Bita iar una la Târgu Secuiesc.
„Din fericire, la mistreţi nu am avut pestă porcină, însă la vulpi se ştie că am avut probleme în anii precedenţi, având destul de multe cazuri de vulpi turbate. Anul acesta am găsit trei cazuri şi, din nefericire, în multe cazuri, vânătorii jupoaie vulpea imediat ce au vânato şi asta implică riscuri”, a declarat dr. Siko.
Directorul DSVSA a arătat că cei care procedează astfel se expun la infecţie, putând turba prin contactul cu saliva, care poate ajunge în organismul omului prin intermediul rănilor proaspete. Menţionând că în cadrul cotei de recoltare există obligaţia ca animalele vânate să fie aduse pentru controlul de laborator înainte de a fi jupuite, Siko Barabas a atras atenţia că mulţi dintre ei nu fac acest lucru, din diverse motive, ceea ce creşte riscul infecţiei cu diverse boli.
„La mistreţi şi la vulpe am avut, până în acest an, acţiuni de vaccinare prin momeală; din acest an, s-a renunţat pe plan naţional la vaccinarea antipestoasă la porci mistreţi.
În ceea ce priveşte vulpile, depinde de posibilităţile economice ale ţări i-ar trebui să se facă, din acest an, din avion sau elicopter, printr-o procedură specială cu un automat ce aruncă, la anumite secunde, câte o momeală”, a explicat Siko Barabasi Sandor, adăugând că, până în acest an, s-a procedat inclusiv la plasarea acestor momeli în jurul vizuinilor o metodă care nu a putut da însă rezultate complete, deoarece nu se cunosc toate vizuinile existente.
Monica Rizea
Sursa foto: descopera.ro