ACTUALITATE 22 februarie 2009

Traian Băsescu, printre jumări şi cârnaţi

de Covasna Media | 550 vizualizări
Preşedintele României a făcut o baie de mulţime sâmbătă, la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului de la Balvanyos

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au ajuns sâmbătă la amiază la Festivalul Internaţional „Pomana Porcului“ de la Balvanyos. În timp ce cele 17 echipe preparau jumările şi cârnaţii, şeful statului a coborât de la volanul Loganului prezidenţial la poarta pensiunii „Cetate” şi a intrat în restaurant. Proprietarul pensiunii, care este şi primarul cumunei Turia, Daragus Attila, preşedintele ANTREC Covasna şi organizator al Festivalului, ne-a spus că

Preşedintele României a făcut o baie de mulţime sâmbătă, la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului de la Balvanyos

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au ajuns sâmbătă la amiază la Festivalul Internaţional „Pomana Porcului“ de la Balvanyos. În timp ce cele 17 echipe preparau jumările şi cârnaţii, şeful statului a coborât de la volanul Loganului prezidenţial la poarta pensiunii „Cetate” şi a intrat în restaurant. Proprietarul pensiunii, care este şi primarul cumunei Turia, Daragus Attila, preşedintele ANTREC Covasna şi organizator al Festivalului, ne-a spus că preşedintele a băut o cafea şi o apă, iar soţia a mâncat kurtoskalacs. După aceasta cuplul prezidenţial a luat-o la pas prin mulţime spre zona în care se desfăşura competiţia gastronomică. Şeful statului s-a pozat cu toţi doritorii şi a dat mâna cu localnicii şi cu turiştii. „Îmi place foarte mult zona şi am auzit săptămâna trecută, când am fost în Covasna, de festival şi am promis că o să vin” a spus Train Băsescu, motivând vizita şi cu faptul că în această perioadă sunt foarte puţine adunări populare „la care se adună împreună români, maghiari, croaţi şi slovaci”. Preşedintele a vizitat apoi toate mesele concurenţilor, echipele şi produsele fiindu-i prezentate de Daragus Attila. Concurenţii l-au îmbiat pe preşedinte atât cu bunătăţile preparate, cât şi cu băutură, pe care Train Băsescu a refuzat-o pe motiv că e cu maşina. Şeful statului a părăsit staţiunea, cu destinaţia Predeal, după o oră şi jumătate.

Cei mai câştigaţi au fost „degustătorii”

Aproape 1.000 de persoane, turişti şi localnici, au venit sâmbătă la Balvanyos ca să asiste la o pomană a porcului colectivă. 17 echipe de măcelari şi bucătari din România, Ungaria, Croaţia şi Slovacia au participat la a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Pomana Porcului şi au sacri ficat, pârlit, tranşat şi preparat mâncăruri specifice zonelor din care provin. Competitorii, declaraţi cu toţii câştigători, au primit câte jumătate de porc, pe care au transformat-o în şorici, jumări, cârnaţi, caltaboş, slănină, sarmale sau sângerete în faţa tuturor celor prezenţi. Potrivit primarului comunei Turia, Daragus Attila, festivalul are ca scop mai degrabă „măiestria” în păstrarea valorilor şi obiceiurilor legate de sacri ficarea porcului. Fiecare echipă a trebuit să scoată porcul din coteţ, să-l sacrifice, să-l pârlească, cureţe, tranşeze, după care să gătească cel puţin trei preparate tradiţionale zonei din care provine. Totul în cel mult şase ore şi stropit din belşug cu băutură, cei mai câştigaţi fiind, ca în fiecare an, toţi cei prezenţi, care au degustat din produsele preparate şi din băutura oferite de concurenţi.

Adrian Moise

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sabau Ioana, 23 februarie 2009
Suntem deja obisnuiti, nu?:)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.