Timpul de reacţie al echipajelor ISU Covasna, redus semnificativ
Timpul de reacţie al echipajelor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna a scăzut semnificativ, ajungând, în medie, la aproape zece minute în cazul pompierilor şi circa şapte minute în cazul SMURD.
Potrivit bilanţului pe 2017, prezentat miercuri de conducerea instituţiei, echipajele ISU au avut anul trecut 3385 de intervenţii, faţă de 2429 în anul anterior, în creştere cu aproape 39,30%, media zilnică fiind de 9,27 de cazuri faţă de 6,65 în perioada de raportare.
Timpul mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie cu autospeciale cu apă şi spumă a fost de 10,36 de minute, faţă de 16,09 în anul 2016, iar al echipajelor de prim-ajutor şi asistenţă medicală a scăzut de la 8,09 minute la 7,48 în 2017.
Comandantul ISU Covasna, locotenent colonelul Adrian Năstuţă a declarat că îmbunătăţirea timpului de reacţie se datorează atât dotării cu maşini de intervenţie rapidă şi perfecţionării angajaţilor, cât şi creşterii calităţii infrastructurii rutiere.
„Scăderea timpul de reacţie este îmbucurătoare, iar la acest lucru a contribuit tehnica de intervenţie modernă intrată în dotarea noastră, precum şi pregătirea personalului. Avem o tehnică mai modernă care ne permite să acţionăm mai rapid, dar, desigur, şi infrastructura rutieră influenţează timpul de reacţie (...) Trebuie, însă, să subliniez că avem un minus în ce priveşte acoperirea zonei de competenţă (...), este vorba despre oraşele Baraolt şi Covasna, unde nu avem structuri de intervenţie (...) Până la Baraolt sunt peste 50 de kilometri, plus infrastructura rutieră, care nu ne permit să ajungem mai repede de 50 de minute. Media noastră de deplasare este undeva la 60 de kilometri pe oră şi nu putem depăşi această medie din cauza gabaritului autospecialelor cu care ne deplasăm“, a declarat Adrian Năstuţă.
Acesta a mai spus că autorităţile locale din oraşul Baraolt au început, cu sprijinul Consiliul Judeţean Covasna, construirea unui spaţiu în vederea înfiinţării unei subunităţi ISU, care, cel mai probabil, va fi finalizată în acest an.
Şi autorităţile locale din staţiunea Covasna, unde există un Serviciu de pompieri voluntari foarte eficient şi bine dotat, sunt deschise pentru un astfel de demers, a mai spus Năstuţă.