ACTUALITATE 14 mai 2010

Tensiuni printre funcţionarii publici

de Covasna Media | 528 vizualizări
Primăria Sfântu-Gheorghe pierde angajaţi valoroşi din cauza salariilor prea mici Planul de reducerea a salariilor cu 25% în sistemul bugetar - inclusiv în cel administrativ - a creat deja panică în Primăria Sfântu-Gheorghe, instituţie care oricum a pierdut mai mulţi angajaţi valoroşi odată cu măsurile de austeritate luate încă din 2009.

Primăria Sfântu-Gheorghe pierde angajaţi valoroşi din cauza salariilor prea mici

Planul de reducerea a salariilor cu 25% în sistemul bugetar - inclusiv în cel administrativ - a creat deja panică în Primăria Sfântu-Gheorghe, instituţie care oricum a pierdut mai mulţi angajaţi valoroşi odată cu măsurile de austeritate luate încă din 2009.

Primarul Antal Arpad a declarat că bugetul municipiului în 2010 poate fi realizabil, chiar şi în actualele condiţii de criză, cu o marjă de eroare de +/-5%, însă ceea ce este îngrijorător se referă la situaţia personalului.

„Salariile oricum sunt foarte mici în Primărie. Dacă se vorbeşte de reducerea fondurilor de salarii şi nu a salariului, atunci eu optez pentru varianta scăderii numărului angajaţilor, pentru a-i putea păstra la acelaşi salariu sau aproape de acelaşi salariu pe oamenii care sunt cu adevărat valoroşi. În caz contrar, pleacă oamenii valoroşi din Primărie şi atunci putem închide instituţia”, a declarat primarul, precizând că există, în tot sistemul bugetar, o atmosferă „plină de tensiune”.

Potrivit acestuia, Primăria Sfântu-Gheorghe a fost deja părăsită de unii angajaţi tineri, care au plecat de la un salariu de funcţionar de 800 de lei în sistemul privat, la salarii de aproape 2.000 de lei.

„Până acum am încercat păstrarea tuturor angajaţilor, pentru a nu lăsa oamenii fără locuri de muncă - de aceea am şi luat măsuri de scădere a salariilor încă din 2009. Dacă în loc de 800 de lei vom da 600 de lei, atunci trebuie regândit totul, pentru că vom pierde oamenii valoroşi. Nu este corect să se aplice şi pentru Sfântu Gheorghe măsuri de austeritate la fel ca şi în alte oraşe, pentru că noi am strâns cureaua încă de anul trecut, când am scăzut salariile cu până la 15%”, a explicat primarul, adăugând totodată că oricum sistemul public din România ar trebui redus, sistemul având „probleme structurale”.

Vin vremuri grele

„Urmează o perioadă foarte dificilă şi problema e că sunt foarte multe incertitudini - se aruncă o „bombă” şi nu se ştie exact ce va fi. Dacă ieşea primul-ministru şi spunea clar care sunt măsurile ce se vor lua, atunci ştiam ce va fi. Dar într-o zi vine preşedintele şi spune că se taie din salarii, iar a doua zi anunţă că se poate renegocia, aşa că nu ştim ce să facem”, a mai spus primarul Antal Arpad.

În acest context, Antal a arătat că dacă ieşirea UDMR de la guvernare ar salva România de la criză, Uniunea ar face acest lucru, însă opţiunile economiei româneşti nu ţin de acest aspect.

Monica Vajna

Teme articol: salarii functionari tensiuni
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
arpi, 15 mai 2010
Draga Monica Vajna citez``Potrivit acestuia, Primăria Sfântu-Gheorghe a fost deja părăsită de unii angajaţi tineri, care au plecat de la un salariu de funcţionar de 800 de lei în sistemul citeste integral
titi, 14 mai 2010
De la privati unde se duc cei pe care nu-i poate platii?Pana acuma nu fost dat afara nici un bugetar,numai de la privati(multi si-au inchis firmele din cauza multelor amenzi aberante,date tot de citeste integral
Janos Iuhas, 14 mai 2010
Si unde se duc daca-i da afara?
gigi, 14 mai 2010
E foarte frumos din partea primarului ca ii apara pe tinerii angajati, dar nu sufla o vorba despre salariile celorlalti din aparat cu vechime de munca si care cu exceptiile de vigoare nu prea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.