ACTUALITATE 2 februarie 2009

Teatrul Andrei Mureşanu, în impas

de Covasna Media | 440 vizualizări
În vreme ce primarul Antal Arpad refuză negocierile cu actuala conducere, TAM se pregăteşte de restructurări

Primarul Antal Arpad a afirmat, la finele săptămânii trecute, că direcţiunea TAM a încercat să îl presioneze în sensul obţinerii unui buget mai mare „prin declaraţii neadevărate” în presă. În acest sens, Antal Arpad a anunţat că pune punct oricărei forme de negocieri cu actuala conducere a Teatrului, arătându-se dispus să se întâlnească şi să poate discuţii asupra bugetului instituţiei cu oricine altcineva. Neînţelegerile dintre Primărie şi Teatru au fost

În vreme ce primarul Antal Arpad refuză negocierile cu actuala conducere, TAM se pregăteşte de restructurări

Primarul Antal Arpad a afirmat, la finele săptămânii trecute, că direcţiunea TAM a încercat să îl presioneze în sensul obţinerii unui buget mai mare „prin declaraţii neadevărate” în presă. În acest sens, Antal Arpad a anunţat că pune punct oricărei forme de negocieri cu actuala conducere a Teatrului, arătându-se dispus să se întâlnească şi să poate discuţii asupra bugetului instituţiei cu oricine altcineva. Neînţelegerile dintre Primărie şi Teatru au fost generate de propunerea de buget pentru anul 2009 pe care a facut-o municipalitatea către TAM, instituţie subordonată. Potrivit unei situaţii prezentate de directorul TAM, Florin Vidamski, cu un buget de 700.000 de lei pe 2009, Teatrul nu ar mai fi capabil să îşi desfăşoare în condiţii normale activitatea; pentru o plată normală a salariilor şi producţii onorabile, TAM ar avea nevoie de un buget de un milion de lei, sumă respinsă însă de municipaliate şi considerată a fi prea mare. În vreme ce Florin Vidamski a arătat că Primăria şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe sunt complet dezinteresate de soarta Teatrului, primarul Antal Arpad a cerut o raţionalizare a cheltuielilor, arătând că instituţiile subordonate Primăriei, inclusiv TAM, ar trebui să renunţe la o parte a personalului administrativ, deoarece ar exista funcţii ce nu-şi justifică existenţa, irosindu-se astfel banii publici. Florin Vidamski consideră însă că apariţiile sale în presa locală şi cea centrală, în care a criticat intenţia Primăriei şi Consiliul local Sfântu Gheorghe de reducere a bugetului Teatrului, nu ar trebui interpretate de primarul Antal Arpad ca fiind presiuni asupra autorităţilor locale. Arătând că direcţiunea TAM este în continuare deschisă negocierilor cu municipalitatea, directorul Florin Vidamski a subliniat că apariţiile sale în presă au fost determinate de situaţia proastă a bugetului. „În presă, mi-am exprimat părerea în legătură cu bugetul teatrului... Nu a existat nicio acuzaţie, iar acele lucruri „neadevărate” despre care vorbeşte domnul primar Antal trebuiesc demonstrate, au nevoie de dovezi palpabile”, a mai explicat Florin Vidamski. Directorul TAM a mai precizat că, în cazul în care primarul Antal Arpad va refuza dialogul cu actuala conducere a TAM, va fi necesară apelarea la un mediator. „Situaţia unei instituţii publice trebuie clarificată, iar eu îmi susţin părerea despre bugetul teatrului... Dacă se va da suma propusă de către Consiliul Local, vor fi necesare discuţii foarte serioase cu comisiile, deoarece există consecinţe ale acestei propuneri de buget de 700.000 de lei”, a mai arătat Florin Vidamski.

Restructurări la Teatru

Ca urmare a constrângerilor bugetare, şi a cerinţei lui Antal Arpad de raţionalizare a cheltuielilor, TAM ar putea rămâne cu 25 de angajaţi mai puţin în perioada următoare. Potrivit calculelor efectuate de TAM, cei 700.000 de lei nu ar ajunge nici pentru salarii, ceea ce ar duce, în consecinţă, la imposibilitatea Teatrului de a mai realiza vreun spectacol. Prin urmare, conducerea Teatrului a ajuns la conlcuzia că 25 din cei 45 de angajaţi ai instituţiei vor trebui daţi afară, pentru ca Teatrul să poată funcţiona. Directorul Florin Vidamski a mai precizat că preconizatele concedieri vizează atât personalul tehnic şi administrativ cât şi personalul artistic. TAM este singurul teatru de repertoriu în limba română din Secuime, iar de-a lungul anilor, a reprezentat cu succes această zonă la mari festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent, trupa TAM lucrează la o nouă producţie marca Radu Afrim, nume de referinţă al tinerei generaţii de regizori.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.