ACTUALITATE 30 iulie 2009

Tânărul fizician medaliat cu aur – premiat şi de Consiliul Local Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 2360 vizualizări
Szerzo Peter va primi o bursă specială de excelenţă

Absolventul Szerzo Peter de la Liceul Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe, care a obţinut recent medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Mexic, va fi răsplătit de Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) cu o bursă specială de excelenţă în semn de apreciere faţă de rezultatele obţinute.

Szerzo Peter va primi o bursă specială de excelenţă

Absolventul Szerzo Peter de la Liceul Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe, care a obţinut recent medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Mexic, va fi răsplătit de Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) cu o bursă specială de excelenţă în semn de apreciere faţă de rezultatele obţinute.

Bilet de avion până în SUA, cadou de la municipalitate

Primarul Antal Arpad a spus ieri în cadrul şedinţei CL că municipalitatea va suporta costul biletului de avion până în SUA, unde tânărul va studia la celebra Universitate Princeton, în timp ce preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport, consilierul Mădălin Guruianu, a declarat că Szerzo va primi şi o bursă specială de excelenţă a cărei valoare urmează a fi stabilită.

Szerzo Peter a făcut parte din lotul olimpic al României şi a obţinut săptămâna trecută alături de alţi doi participanţi din lot medalia de aur la cea de-a 40-a ediţia a Olimpiadei Internaţionale de Fizică, organizată în Mexic. Szerző Péter este absolvent al clasei a XII-a la Liceul Teoretic „Székely Mikó“ din Sfântu-Gheorghe şi a fost admis cu bursă la Universitatea Princeton din New Jersey, SUA, cunoscută şi datorită celor 29 de premii Nobel câştigate de profesorii sau foştii săi studenţi.

Bursele de excelenţă, votate de Consiliul Local

Tot în cadrul şedinţei de ieri, Consiliul Local a aprobat sprijinirea tinerilor din municipiu cu ajutorul programului „Bursele Sfântu-Gheorghe“, prin care se vor acorda în acest an 5 burse de excelenţă elevilor din anul terminal de la liceele din oraş.

Potrivit proiectului de hotărâre iniţiat de preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport, Mădălin Guruianu, şi aprobat în unanimitate de consilieri, cinci elevi vor primi anul acesta prin bursă câte 2.000 de lei, după ce au trecut de criteriile comisiei de evaluare.

Potrivit regulamentului, eligibili sunt elevii din anul terminal de la unităţile de învăţământ liceal din municipiul Sfântu-Gheorghe, acordarea burselor reprezentând o formă de sprijin material cu scopul de stimulare a elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură.

Banii sunt alocaţi din bugetul local al Municipiului Sfântu Gheorghe, din fondul de Tineret, şi vor fi alocaţi pe baza unui punctaj care are în vedere suma mediilor generale din primii trei ani de liceu, performanţe prin obţinerea de premii la concursuri, olimpiade, calităţi organizatorice care reies din organizarea unui proiect, eveniment în cadrul ONGurilor sau consiliilor elevilor.

Cuantumul valoric şi numărul burselor de excelenţă se stabilesc anual de către Consiliul Local, iar acestea vor fi obţinute de către candidaţii care vor înregistra cel mai mare punctaj în urma însumării punctelor obţinute la criteriile de acordare.

Consiliul are dreptul să anuleze bursa de excelenţă în cazul în care constată că elevul a primit bursa în mod necuvenit, ca urmare a falsificării documentelor cu obligaţia returnării integrale suportând consecinţele legale ale faptei.

Depunerea dosarelor are loc în intervalul 15 septembrie – 15 octom brie 2009, numele celor propuşi fiind afişate la avizierul şi pe site-ul CL până în 20 octombrie. Contestaţiile vor fi rezolvate între 15 - 20 noiembrie, pentru ca rezultatele finale să fie finalizate până în data de 25 noiembrie.

Art.3. - Bursele de excelenţă vor fi acordate pe baza unui punctaj, după cum urmează:

1. Suma celor 3 medii generale obţinute în fiecare an din primii 3 ani de liceu (clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a)

2. Performanţe exprimate prin obţinerea de premii la concursuri* / olimpiade internaţionale – premiul I – 25 pct., premiul II – 20 pct., premiul III – 15 puncte, menţiune – 10 puncte, participare – 5 puncte (max. 50 puncte / an şcolar)

3. Performanţe exprimate prin obţinerea de premii la concursuri* / olimpiade naţionale – premiul I – 10 pct., premiul II – 8 pct., premiul III – 6 puncte, menţiune – 4 puncte, participare – 2 puncte (max. 20 puncte / an şcolar)

4. Performanţe exprimate prin obţinerea de premii la concursuri* / olimpiade judeţene – premiul I – 5 pct., premiul II – 3 pct., premiul III – 2 puncte, menţiune – 1 punct (max. 10 puncte / an şcolar)

5. Calităţi organizatorice - 1 punct / fiecare participare în organizarea unui proiect / eveniment în cadrul ONG-urilor sau Consiliilor Elevilor (max 5 puncte / an şcolar)

* prin concursuri se înţeleg competiţiile conform calendarului de concursuri şi competiţii publicat annual de către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
De maine un serial de articole — Picatura de Fiere, 5 august 2009
[...] comentariu la un articol din Covasna Media. Articolul ca si comentariul il mai gasiti probabil aici. Spun probabil deorece sper ca cineva sa se sesizeze si acel comentariu sa dispara. Eu nu o sa citeste integral
Gigi, 3 august 2009
Pacat ca maghiarii se pot aprecia gen una calda una rece. vezi comentariul lui Hans din banat. Ce treaba are intelectul absolventului cu taberele "horthyste". Ai fost in vreo tabara ?
Hans din Banat, 31 iulie 2009
un tinar maghiar inteligent spre deosebire de cretinii din taberele horthyste sau garda maghiara , Bravo lui si parintilor care l-au crescut si educat !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.