ACTUALITATE 28 aprilie 2010

TAM - fără bani de transport

de Covasna Media | 418 vizualizări
Din cauză că în bugetul său nu au fost cuprinse cheltuieli de deplasare, TAM cere bani de la Consiliul Local pentru a putea ajunge în Bulgaria Teatrul Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu-Gheorghe se află pe lista teatrelor invitate la International Theatre Festival “Varna Summer” 2010 din Bulgaria, ce va avea loc în luna iunie. Piesa cu care TAM a fost invitat la Festival este „Lucia Patinează”, în regia lui Radu Afrim, însă deplasarea în Bulgaria este pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei de bani pentru transport.

Din cauză că în bugetul său nu au fost cuprinse cheltuieli de deplasare, TAM cere bani de la Consiliul Local pentru a putea ajunge în Bulgaria

Teatrul Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu-Gheorghe se află pe lista teatrelor invitate la International Theatre Festival “Varna Summer” 2010 din Bulgaria, ce va avea loc în luna iunie.

Piesa cu care TAM a fost invitat la Festival este „Lucia Patinează”, în regia lui Radu Afrim, însă deplasarea în Bulgaria este pusă sub semnul întrebării din cauza lipsei de bani pentru transport.

Directorul TAM, Horaţiu Mihaiu, a declarat că în bugetul pe 2010 al Teatrului nu au fost cuprinse sume destinate cheltuielilor de transport, TAM nedispunând nici de vreun mijloc de transport propriu, deşi achiziţionarea unui microbuz sau autobuz a fost pusă în discuţie în mod constant în cadrul comisiilor şi şedinţelor Consiliului Local (CL).

„Pentru că nu avem fonduri pentru transport, am întocmit o adresă prin care am solicitat Primăriei 1.400 de euro pentru finanţarea deplasării. Această sumă reprezintă de fapt transportul pentru Bulgaria - avem nevoie de transport pentru decor, costume şi actori”, a explicat Horaţiu Mihaiu.

Bugetul TAM a fost stabilit de CL la 800.000 de lei pentru 2010, Teatrul ajungând astfel să dispună de un buget cu 100.000 de lei mai mic decât în 2009, inclusiv cu încasările realizate din producţii.

Prin prezenţa la Varna, TAM reîncepe, practic, seria participărilor la festivaluri internaţionale, Teatrul din Sfântu Gheorghe fiind, până în ultimii doi ani, o prezenţă constantă la evenimentele de acest gen organizate în străinătate.

„Lucia Patinează” va avea două reprezentaţii pe scena de la Varna - pe 5 iunie, alături de alte 11 trupe participante. Piesa îi are în distribuţie pe Claudia Ardelean, Daniel Rizea, Elena Popa, Sergiu Aliuş, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Alexandrina Costea şi Andrei Roca, obţinând în 2009 diverse premii la festivaluri importante din ţară. Festivalul Internaţional de Teatru de la Varna a luat fiinţă în 1996 şi este considerat unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa, aici fiind invitaţi anual, alături de trupe de teatru prestigioase, critici şi directori de festivaluri din întreaga Europă. Alături de spectacolele prezentate, Festivalul mai conţine şi diverse seminarii, ateliere şi dezbateri pe tema teatrului.

Spectacole pentru Diana

În luna mai, TAM se va implica în campania „Împreună pentru Diana!”, lansată de Observatorul de Covasna şi Asociaţia Pentru Comunitate. Impresionaţi de povestea Dianei Borboly din Covasna, tânăra de 21 de ani diagnosticată cu boala Crohn, cei de la TAM au decis să-i doneze Dianei o parte din veniturile realizate cu spectacolele ce vor fi jucate în această lună.

Directorul TAM, Horaţiu Mihaiu, a declarat că o parte din încasările realizate la Sfântu Gheorghe prin spectacolele „Poveşti de familie”, „Manej” şi „Lucia ptinează” vor fi direcţionate către Diana Borboly.

„Dorim să o ajutăm pe această tânără şi o facem aşa cum putem - prin spectacolele noastre. În luna mai, aşteptăm cât mai multă lume la teatru, astfel încât să reuşim să strângem o sumă cât mai mare din vânzarea de bilete, pentru a-i putea veni în ajutor Dianei”, a mai spus Horaţiu Mihaiu.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.