ACTUALITATE 24 iunie 2013

Sute de credincioşi, la hramul Mănăstirii Valea Mare

de Agerpres | 80 vizualizări

Câteva sute de credincioşi ortodocşi au luat parte luni la Liturghia arhierească oficiată de IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, la Mănăstirea Valea Mare, cu hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

IPS Ioan i-a îndemnat pe oameni să dea dovadă de smerenie, să-şi apere credinţa strămoşească, să-şi preţuiască ţara, neamul, pământul şi istoria naţională şi a împărţit 350 de steaguri tricolore sfinţite la sfârşitul Liturghiei.

„Am împărţit aceste steaguri cu rugămintea să le păstreze cu sfinţenie în casele lor şi să să le arboreze la marile sărbători, la 1 Decembrie, la sărbătorile religioase şi la alte zile importante ale comunităţii. A fost un moment foarte impresionant şi emoţionant – patru coruri au cântat Imnul României 'Deşteaptă-te române' în timp ce în vânt fluturau 350 de steaguri roşu, galben şi albastru. A fost o sărbătoare creştinească, dar şi românească”, a declarat IPS Ioan Selejan.

Construirea mănăstirii de la Valea Mare a început în anul 1998, cu binecuvântarea IPS Ioan, odată cu revenirea pe meleagurile natale a regretatului părinte Gheorghe Avram, fost stareţ al Mănăstirii Dervent din Arhiepiscopia Tomisului.

De altfel, în cei aproape 19 de ani de când se află în fruntea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan contribuit la construirea mai multor biserici şi mănăstiri, printre care Mănăstirea 'Adormirea Maicii Domnului de la Izvoru Mureşului', a sprijinit înfiinţarea Centrului Ecleziastic şi a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, precum şi a altor instituţii de cultură şi spiritualitate românească din cele două judeţe. De asemenea, a sprijinit refacerea şi restaurarea a peste 120 de lăcaşuri de cult ortodoxe în această zonă, lăsate în ruină ori distruse în timpul ocupaţiei horthyste din perioada 1940-1945.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.