ACTUALITATE 9 aprilie 2019

Sume importante din bugetul local pentru prevenirea inundațiilor

de Daniela Luca | 679 vizualizări

Costul prevenirii înseamnă 2 milioane de lei pentru lucrări de realizat în doi ani

Un proiect de hotărâre cu soluții pentru prevenirea inundațiilor, care are la bază un studiu realizat de specialiști voluntari, a fost supus votului consilierilor în plen săptămâna trecută. Astfel, proiectul care a fost aprobat prevede că anual vor fi cheltuiți în jur de 1 milion de lei pentru prevenirea inundațiilor la Sfântu Gheorghe.

Soluția pentru a evita inundațiile care aduc pagube materiale imense stă în prevenire, spune consilierul local Bálint József, inițiatorul studiului care stă la baza programului multianual de prevenire a inundațiilor și diminuarea efectelor ploilor torențiale. Alesul local a prezentat, în cadrul ședinței Consiliului Local din 4 aprilie a.c., un film prin care a prezentat studiul efectuat și anume măsurile necesare pentru prevenirea unor inundații și pentru diminuarea pagubelor produse de acestea.

„Aceste fenomene ale naturi nu noi le programăm, dar suntem cei care putem să propunem lucrările de prevenție. (...) Scopul acestui studiu a fost și să stabilim problemele în sine și să facem propunerile de rigoare ca cel puțin o parte din acestea să le putem evita pe viitor. I-am făcut pe majoritatea celor care au reclamat ceva să înțeleagă că pentru orașul nostru cel mai important ar fi să se cheltuie banii pentru prevenirea unor astfel de situații de excepție, prin aceasta putând fi de ajutor pentru cei care au fost afectați în cazurile antecedente”, a declarat în cadrul ședinței de Consiliu Local, din 4 aprilie, Bálint József, adăugând totodată că „Suma evaluată în total are valoarea de 1,5 milioane lei la care se mai adaugă 250 de mii pentru întreținere, ceea ce înseamnă 2 milioane pentru doi ani. Ca atare, înseamnă un cadru bugetar care urmează a fi asigurat acestor scopuri de 1 milion de lei anual. Acest buget poate fi suplimentat dacă este cazul, sau poate fi redus”.

Proiectul de hotărâre prevede și alcătuirea unei comisii din specialiștii care lucrează în cadrul primăriei, respectiv doi consilieri locali.

Pentru întocmirea acestui proiect au fost analizate 12 zone critice: Strada Fermei, Strada Jókai Mór, Groapa Kolcza - pârâul Ipaci, Tronsonul superior al Străzii Borvíz, Strada Borvíz-zona izvorului de apă minerală, Canalul Kökényes (Porumbele), Strada Mikes Kelemen, Zona MOL-LIDL, Strada Fabricii-Crângului-Kós Károly, DN12-ambele laturi, capătul Străzii Ciucului-la intersecția cu strada Izvorului și Chilieni - în fața conacului Pótsa.

Soluțiile specifice fost identificate pentru fiecare zonă, însă, în mare, măsurile pentru prevenirea inundațiilor ar consta în curățirea albiilor, întărirea digurilor de protecție, protecția malurilor și supraveghere continuă, dar și drenarea apelor de suprafață.

„Consider, de asemenea, ca fiind foarte important să ne ocupăm de aceste probleme și suntem întru totul de acord cu locațiile prezentate și cu necesitatea luării unor măsuri de apărare contra inundațiilor din zonele respective. (...) Avem și propunerea de la Apele Române care arată că este nevoie de extinderea și dezvoltarea rețelei de canalizare pluvială. Într-o serie de cazuri există studii de fezabilitate pentru aceste zone orientate către acest subiect, de exemplu și în strada Kós Károly s-au executat și lucrările în acest sens. Urmează și acestea să fie continuate. Anul acesta ne-am propus în strada Crângului aceste lucrări de dezvoltare. De asemenea, pentru strada Fabricii am depus proiectul pentru a aplica la Programul Operațional Regional Axa 4. Sunt situații atât de acute, încât din forțe proprii am purces la adâncirea acestor șanțuri de scurgere a apelor”, a declarat în cadrul aceleiași ședințe, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Pentru punerea în practică a acestui program multianual de prevenire a inundațiilor și diminuarea efectelor ploilor torențiale, din bugetul local va fi alocat circa 1 milion de lei anual.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.