ACTUALITATE 1 iunie 2010

Sub semnul grevelor

de Covasna Media | 973 vizualizări
În jur de 9.000 de bugetari din judeţ au intrat ieri în grevă, iar pentru mâine se anunţă cel mai amplu miting din judeţ din ultimii 10-15 ani Liderii CNSLR Frăţia, Cartel ALFA și CSDR din judeţ au anunţat, ieri, că în jur de 9.000 de salariaţi – cadre didactice, cadre sanitare, finanţe, administraţie publică și altele - dintr-un total de 33.000 de angajaţi - au participat ieri fie la greva generală declanșată de cadrele didactice, fie la grevele de solidaritate în sprijinul lor. Președintele CNSLR Frăţia din judeţ și totodată președinte al Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat astfel că angajaţii din toate unităţile sanitare din judeţ au întrerupt ieri activitatea și asigură numai urgenţele. La grevă au participat și angajaţii din administraţia publică locală, atât funcţionari publici cât și personal contractual, poliţiștii care lucrează în interiorul sediului IJP au purtat banderolă albă, la fel și cei de la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului.

În jur de 9.000 de bugetari din judeţ au intrat ieri în grevă, iar pentru mâine se anunţă cel mai amplu miting din judeţ din ultimii 10-15 ani

Liderii CNSLR Frăţia, Cartel ALFA și CSDR din judeţ au anunţat, ieri, că în jur de 9.000 de salariaţi – cadre didactice, cadre sanitare, finanţe, administraţie publică și altele - dintr-un total de 33.000 de angajaţi - au participat ieri fie la greva generală declanșată de cadrele didactice, fie la grevele de solidaritate în sprijinul lor.

Președintele CNSLR Frăţia din judeţ și totodată președinte al Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat astfel că angajaţii din toate unităţile sanitare din judeţ au întrerupt ieri activitatea și asigură numai urgenţele.

La grevă au participat și angajaţii din administraţia publică locală, atât funcţionari publici cât și personal contractual, poliţiștii care lucrează în interiorul sediului IJP au purtat banderolă albă, la fel și cei de la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului.

Referitor la unele presiuni asupra sindicaliștilor, președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a precizat că este primul an în care au loc asemenea presiuni, care ajung până la ameninţări cu concedierea protestatarilor. El a afirmat că vor verifica semnalele primite și dacă va fi cazul vor face sesizări penale privind acest aspect.

În altă ordine de idei, reducerea salariilor va atrage după sine plecarea în străinătate a multor cadre medicale, care vor căuta de acum încolo mult mai cu interes ofertele firmelor de recrutare.

„Din păcate sunt foarte mulţi colegi, chiar personal îi cunosc pe mulţi din ei cu pregătire profesională înaltă și dacă ne părăsesc ne vom trezi că trebuie să improvizăm cu eventuali pensionari și se va alege praful de serviciile de sănătate din judeţ, care oricum sunt la un pas de dezastru...”, a spus Neagovici.

„Catastrofă politică și economică”

Pe de altă parte, în administraţie nu s-a pus problema unor presiuni, ci chiar au existat primari care s-au interesat dacă pot face și ei grevă, a spus liderul de sindicat Nova Vita din cadrul Primăriei Sfântu-Gheorghe, Ferencz Tibor.

El a calificat situaţia actuală în care se găsește ţara drept o „catastrofă politică și economică” și a precizat că de vină sunt toate guvernările din ultimii douăzeci de ani, nu numai cea actuală.

În ceea ce privește cadrele didactice, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, Nagy Gabor, a declarat că 90% dintre acestea s-au alăturat grevei, cu excepţia unei școli din Tg.Secuiesc, a uneia din Boroșneu Mare și parţial una din Sf.Gheorghe.

Nagy a subliniat că profesorii nu vor boicota festivitatea de încheiere a anului școlar, însă elevii nu vor avea situaţia școlară încheiată. „Nu mă interesează cine guvernează, să nu se atingă de pensiile justificate și de salarii”, a spus Nagy Gabor.

Bacalaureat fără probleme

Prima zi de grevă generală a cadrelor a coincis și cu susţinerea probei C a Bacalaureatului. Potrivit insp. școlar gen. adjunct Farkas Csaba, Bacalaureatul s-a desfășurat în condiţii normale în judeţul Covasna și aproape 99% dintre copii au susţinut această probă.

Potrivit acestuia, din totalul de angajaţi din învăţământ de la nivel de judeţ, 59,9% au făcut ieri grevă, în timp ce 40,1% nu. De asemenea, există 18 unităţi de învăţământ, din 87, unde nu se face deloc grevă.

„Dacă ne referim la cadre didactice, 31,8% sunt care nu fac grevă și 68,2% care fac. Bacalaureatul s-a ţinut normal, avem o prezenţă de 98,9% a elevilor și toate posturile au fost ocupate cu personal didactic”, a declarat Farkas Csaba. Și cadrele didactice din cadrul Colegiului Naţional Mihai Viteazul, care iniţial nu doreau să renunţe la grevă pe durata examenului, s-au răzgîndit ieri și examenele au fost acoperite cu cadrele didactice din cadrul școlii.

Miting amplu mâine

În seria formelor de protest se înscrie și un miting care va avea loc miercuri, 2 iunie, în faţa Prefecturii Covasna, și la care sunt așteptaţi peste 1.500 de sindicaliști. Acesta se anunţă a fi cel mai mare miting din ultimii zece ani din judeţ, la care vor participa membri ai sindicatelor și unde sunt așteptaţi și pensionari, mame și toate persoanele nemulţumite de măsurile de austeritate impuse de Guvern.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
MIHAI, 3 iunie 2010
Cred ca dupa comentariile facute pe site si doamna sau domnisoara Lili profita la fel,Popica Liliana(daca nu cumva e Lili de mai sus)are si dosar penal.Un om de rand era deja la Codlea cu atata paguba citeste integral
oblio, 3 iunie 2010
Ajunge schimbarea si la ITM. Ar fi si cazul.
blonda de la DREPT, 3 iunie 2010
Asta e nimic .... Mihai la Agentia de Preestatii Sociale fosta directoare ..Popica actualmente ...contabil sef la ITM ...circula cu masina CV-01-AJP ...Agentiei parca ar fi proprietatea ei...din luna citeste integral
MIHAI, 2 iunie 2010
Nu numai la greva merg cu masinile de servici.De ex.msinile ITM sunt folosite in interes prsonal in mod abuziv,chiar domnulCraciun isi face ciubucurile in zona Baraolt cu masina ITM(CV-05-YTM)daca nu citeste integral
Lili, 1 iunie 2010
Ce greve, ce catastrofa politica si economica si sociala??!!! La munca, recomanda saptamana trecuta in paginile Observatorului de Covasna, Dl Dan Manolachescu, Presedintele PDL Sfantu Gheorghe..... Si citeste integral
reluc, 1 iunie 2010
functionarii publici vin la greva cu masina de servici ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.