ACTUALITATE 3 aprilie 2017

Strângere de semnături împotriva desfiinţării Liceului „Kós Károly”

de Agerpres | 2019 vizualizări

Conducerea Liceului Tehnologic „Kós Károly” din Sfântu Gheorghe a demarat luni o acţiune de strângere de semnături în vederea susţinerii unei petiţii împotriva desfiinţării acestei instituţii de învăţământ.

Directorul liceului, Komán László, a declarat că, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Municipal, această unitate şcolară urmează să fie comasată cu Liceul tehnologic „Puskás Tivadar”, prin urmare îşi va pierde atât sediul, cât şi personalitatea juridică.

„Liceul nostru este rezultatul unirii a două şcoli profesionale din anul 2001, când s-a comasat Liceul ‘Perspektiva’ cu Liceul ‘Textila Oltul’. (…) În urma hotărârii Consiliului Local şi cu avizul conform al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, din data de 25 ianuarie vor să ne desfiinţeze prin comasare cu Liceul ‘Puskás Tivadar’. În următoarele două săptămâni, deci până pe 14 aprilie, între orele 8,00 şi 20,00, la sediul liceului vom strânge semnături pentru menţinerea personalităţii juridice a şcolii. Aşteptăm în primul rând foştii noştri elevi, familiile lor, personalităţi partenere cu şcoala noastră, oameni de bună credinţă care cred că această şcoală a contribuit în trecut şi în continuare poate contribui la dezvoltarea profesională şi la dezvoltarea regiunii noastre”, a declarat Komán László.

El a mai spus că negocierile purtate cu conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe timp de aproape o lună de zile nu au dus la niciun rezultat şi nu exclude posibilitatea de a acţiona în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local privind comasarea celor două instituţii.

Potrivit acestuia, şcoala are peste 300 de elevi, reprezentând numărul minim prevăzut de lege pentru a-şi păstra personalitatea juridică.

În luna ianuarie, aproape 200 de persoane au participat la un miting de protest în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe, împotriva deciziei autorităţilor locale de a restructura reţeaua şcolară, prin desfiinţarea acestui liceu şi unificarea lui cu „Puskás Tivadar”.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a explicat, la acel moment, că măsura are drept scop crearea unei „şcoli profesionale puternice” şi a fost luată în urma unor studii aprofundate, ce au avut la bază scăderea numărului elevilor şi utilizarea mai eficientă a infrastructurii şcolare.

Reprezentanţii administraţiei locale au menţionat că în clădirea liceului, care are o suprafaţă de aproximativ de 7.000 metri pătraţi, învaţă 350 de elevi, în timp ce într-o altă şcoală din municipiu, respectiv „Székely Mikó”, pe o suprafaţă de 1.200 metri pătraţi sunt „înghesuiţi” 371 de elevi din clasele primare.

Conform conducerii Primăriei, comasarea va duce la pierderea personalităţii juridice şi a actualului sediu al Liceului „Kós Károly”, însă nu va afecta numărul elevilor, al cadrelor didactice şi specializările, iar elevii vor avea condiţii mai bune de pregătire la „Puskás Tivadar”, acesta fiind mult mai bine dotat.

După mutarea Liceului „Kós Károly”, Primăria intenţionează să renoveze clădirile aflate în strada Gábor Áron şi să mute aici clasele pregătitoare de la liceele „Székely Mikó” şi „Mikes Kelemen”, în vederea înfiinţării unei noi şcoli elementare în limba maghiară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.