ACTUALITATE 3 iunie 2021

Spitalul Judeţean de Urgenţă va permite accesul taţilor în sălile de naşteri

de Agerpres | 1572 vizualizări

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va permite accesul în sălile de naşteri a taţilor copiilor sau a aparţinătorilor femeilor gravide, în prezent lucrându-se la un regulament pe baza căruia se va putea realiza acest lucru, a anunţat, miercuri, conducerea instituţiei.

„Este o recomandare din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) în ceea ce priveşte accesul persoanelor alături de gravidă, deci care să permită prezenţa altor persoane în sala de naşteri (...) Colegii mei, şefii de la secţia de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie împreună cu epidemiologul, lucrează şi în momentul de faţă la crearea criteriilor şi condiţiilor în vederea asigurării prezenţei altor persoane decât gravidele în sala de naştere, care să participe alături de gravidă la naştere. Depre aceste condiţii şi criterii o să discutăm săptămâna viitoare (...) Dar, da, o să ne raliem la aceste recomandări, o să fie elaborate condiţiile până la sfârşitul acestei săptămâni şi o să le prezentăm săptămâna viitoare“, a declarat managerul spitalului, Andras Nagy Robert, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat săptămâna trecută că, potrivit unei informări a Institutului Naţional de Sănătate Publică, ar fi posibil accesul taţilor în spitale, la naşteri, dar numai cu respectarea anumitor condiţii sanitare.

Potrivit recomandărilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naştere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru şi în condiţiile impuse de unitatea sanitară unde are loc naşterea.

Acestea se aduc la cunoştinţă din timp gravidei, în condiţiile în care naşterea este programată, în serviciile de primiri urgenţe sau la ultimul control la medicul obstetrician, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecţie respiratorie acută şi să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: este vaccinată anti-COVID-19 şi are cel puţin 10 zile de la vaccinarea completă, are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, a trecut prin infecţia SARS-CoV-2 şi nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

„Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosinţă, botoşi, capelină, mască, vizieră şi mănuşi de unică folosinţă asigurate de spital. Personalul medico-sanitar care asistă la naştere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naştere şi să le ataşeze fişei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic şi solicitarea documentelor se realizează de către personalul secţiei de obstetrică-ginecologie“, precizează Ministerul Sănătăţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.