ACTUALITATE 24 noiembrie 2009

Spitalul de Cardiologie a fost modernizat şi reabilitat de 3 milioane de euro

de Covasna Media | 525 vizualizări
Conducerea unităţii a solicitat deja suplimentarea fondurilor, pentru a continua seria lucrărilor începute [singlepic=625,250,250,,left]Lucrările la Spitalul de Cardiologie Covasna sunt în linie dreaptă, iar cele 3 milioane de euro alocate de Ministerul Sănătăţii pentru acest an au fost consumate fără probleme. În continuare, ar mai fi nevoie de alte două milioane de euro ca Spitalul să ajungă în cele din urmă unul cu adevărat modern şi la standarde europene. Potrivit directorului Monica Sporea, din banii primiţi

Conducerea unităţii a solicitat deja suplimentarea fondurilor, pentru a continua seria lucrărilor începute

Lucrările la Spitalul de Cardiologie Covasna sunt în linie dreaptă, iar cele 3 milioane de euro alocate de Ministerul Sănătăţii pentru acest an au fost consumate fără probleme. În continuare, ar mai fi nevoie de alte două milioane de euro ca Spitalul să ajungă în cele din urmă unul cu adevărat modern şi la standarde europene.

Potrivit directorului Monica Sporea, din banii primiţi până acum s-a reuşit izolarea termică exterioară, repararea acoperişului, a conductelor la Vila de copii, la Pavilionul D se lucrează în interior şi a fost turnat bazinul de hidroterapie pentru a se pune gresie, urmând ca apoi să fie fixate şi geamurile.

„Foarte bine s-a lucrat, săptămâna trecută am fost la Minister să cerem o suplimentare de fonduri, s-a promis că se încearcă redistribuirea de la alte spitale. Pentru acest an s-ar mai putea cheltui 3 milioane de lei, acum se lucrează pe banii constructorului. Se intervine pe pavilioane, pe bucăţi, le mulţumim pacienţilor că ne-au înţeles”, a explicat managerul Spitalului.

Cei mai mulţi bani au intrat în reabilitarea structurii clădirii, care era foarte afectată de trecerea multor ani în care nu s-a intervenit, precum şi în punerea în funcţiune a centralei termice, a reţelei de apă şi înclăzire, sau pentru izolarea termică exterioară.

Economii majore

Investiţiile în modernizarea şi reabilitarea Spitalului de Cardiologie au atras în scurt timp economii substanţiale în ceea ce priveşte costurile la gaz şi electricitate, ca urmare a scăderii pierderilor din sistemul învechit.

Astfel, dacă înainte Spitalul consuma 36.000 de metri cubi de apă lunar, acum s-a ajuns la 6.000 de mc, iar la energia termică şi gaz s-a ajuns la o treime din costuri faţă de anii trecuţi.

„În luna asta plăteam deja 150.000 de lei gazul, acum vine 30 – 40.000 de lei, ceea ce este extraordinar pentru Spital, o să fie foarte bine, suntem printre puţinele spitale fără datorii”, a mai spus Monica Sporea. Pentru a încheia toate lucrările necesare, unitatea medicală ar mai avea nevoie de alte 2 milioane de euro, astfel încât la tot ce s-a făcut până acum să se adauge şi iluminatul extern, repararea aleilor sau restul clădirilor necuprinse în programul din acest an.

Până acum, în toate clădirile unde s-a intervenit lucrările au mers bine şi acestea sunt funcţionale, fiind aproape gata.

Ocupat sută la sută

Spitalul de Cardiologie nu duce lipsă în niciun an de pacienţi din întreaga ţară, care vin aici în număr mare pentru tratamentele necesare, cât şi aerul unic în Europa. Anual aici se tratează 16.000 de oameni, dar în general numărul cererilor îl depăşeşte pe cel al locurilor disponibile, în special pe durata verii. Lucrările demarate în vară au fost mai mult decât bine primite de către pacienţii care an de an se întrebau oare când vor veni la un spital modern.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.