ACTUALITATE 2 februarie 2016

Sondaj realizat de UDMR: 42% dintre etnicii maghiari din Covasna au dublă cetăţenie

de Agerpres | 422 vizualizări

42% dintre etnicii maghiari din judeţul Covasna care au participat la un sondaj realizat de UDMR au dublă cetăţenie, română şi maghiară, cei mai mulţi dintre aceştia fiind tineri, cu studii superioare.

Potrivit rezultatelor sondajului, date marţi publicităţii, majoritatea etnicilor maghiari au solicitat cetăţenie maghiară din considerente identitare, dar şi pentru anumite avantaje, cum ar fi posibilitatea de a călători, a munci şi a studia mai lesne în străinătate.

Sondajul a fost realizat în peste 10.000 de familii din oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna, iar 42% dintre intervievaţi au declarat că au solicitat şi au primit cetăţenie maghiară, 4% au solicitat, dar încă nu au primit, 26% au intenţia de a solicita anul acesta sau în viitorul apropiat, iar ceilalţi nu au de gând să solicite dubla cetăţenie. Ponderea cea mai mare în rândul celor care au cerut cetăţenie maghiară o deţin tinerii cu studii superioare, iar cea mai mică persoanele peste 74 de ani.

„La întrebarea de ce au cerut cetăţenie maghiară, 88% au răspuns pentru că sunt maghiari, deci e o chestiune ce ţine de identitatea naţională, alţii au spus că vor să muncească în străinătate, să studieze sau pentru a călători, iar cu un paşaport maghiar au mai puţin disconfort decât cu un paşaport românesc. Doar 4% au spus că vor să emigreze şi îi avantajează cetăţenia maghiară. 65% dintre cei care nu doresc cetăţenie maghiară spun că sunt maghiari şi fără cetăţenie, alţii spun că procesul birocratic e complicat sau că nu au intenţia de a se muta în Ungaria”, a declarat preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi primar al municipiului.

Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, a declarat că sondajul a fost făcut cu scopul de „a afla starea” comunităţii maghiare şi ce gândesc membrii acesteia despre dubla cetăţenie şi a fost realizat în paralel cu un sondaj privind aşteptările pe care le au de la politicieni. „E important pentru noi, şi pentru statistică şi pentru sfera sentimentală să ştim aceste lucruri, ca să ştim cum să proiectăm viitorul”, a declarat Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.