ACTUALITATE 13 martie 2024

Seniorii din Sfântu Gheorghe, invitați să se înscrie la ateliere practice care deschid accesul în lumea digitală

de Daniela Luca | 697 vizualizări

Persoanele cu vârste de peste 60 de ani din Sfântu Gheorghe pot participa la proiectul pilot „Conectăm Generații în lumea digitală”, un demers inițiat și susținut de Fundația Vodafone prin programul Hi Digital și derulat de Fundația Regală. Înscrierile se fac la Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001. În prezent, programul se desfășoară în Anglia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă și România. Acesta urmărește integrarea tehnologiei în viețile seniorilor, facilitarea incluziunii sociale într-o lume digitalizată și minimizarea decalajului digital între generații. Atelierele vor avea loc pe parcusul acestui an.

Fundația Regală Margareta a României lansează seniorilor invitația de a se înscrie în proiectul pilot „Conectăm Generații în lumea digitală”, un demers inițiat și susținut de Fundația Vodafone prin programul Hi Digital și derulat de Fundația Regală, se arată într-un comunicat de presă.

„Conectăm Generații în lumea digitală” urmărește dezvoltarea competențelor digitale a peste 1.000 de seniori de peste 60 de ani, prin ateliere ce vor avea loc pe parcursul anului 2024 în București și alte 10 comunități din țară, cu sprijinul a 10 organizații care lucrează cu vârstnici în localitățile Arad, Baia Mare, Mărășești, Odorheiu Secuiesc, Pitești, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea, Turnu Măgurele, arată aceeași sursă.

Prima serie de cursanți seniori ai proiectului Conectăm Generații în lumea digitală s-a încheiat pe 12 martie, la București. 

Seniorii interesați să participe la atelierele „Conectăm Generații în lumea digitală” sunt invitați să se înscrie apelând gratuit la Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001, transmit reprezentanții Fundației Regale Margareta a României.

Ce învață vârstnicii?

Pe parcursul a 8 sesiuni, seniorii participanți au reușit să integreze cunoștințe din lumea digitală și abilități utile, dar și să creeze un grup de socializare ce le-a deschis noi oportunități de schimb de idei și experiențe, spun organizatorii. Tematicile abordate în cadrul cursului acoperă noțiuni precum:

1. Utilizarea telefonului mobil de tip smartphone

2. Comunicare online – Utilizarea aplicației WhatsApp

3.  Comunicare online – Distribuirea informațiilor și a fișierelor

4. Divertisment online – Accesarea și partajarea conținutului online de divertisment

5. Rețele de socializare – Utilizarea aplicației Facebook

6. Tranzacții online

7. Aplicații folosite în viața de zi cu zi

8. Ce ne rezervă viitorul - inteligența artificială

În comunicatul de presă se precizează că, în 2023, 18,6% dintre persoanele cu vârsta între 55 și 74 de ani din România nu au folosit internetul niciodată, în comparație cu doar 1,4% dintre persoanele mai tinere, cu vârsta între 16 și 34 de ani, arată Institutul Național de Statistică. 

Pe de altă parte, un studiu cantitativ din 2019 (Wilhelm şi colaboratorii), relevă că frica de escrocii online (47%), lipsa cunoștințelor (46%), lipsa de sprijin în utilizare (41%), precum și dificultatea folosirii echipamentelor (36%) îi oprește pe vârstnici să utilizeze tehnologiile digitale, deși sunt interesați de acestea și își doresc să fie conectați cu lumea nouă în care trăiesc, mai arată comunicatul.

Scopul proiectului este, așadar, de a încuraja vârstnicii să folosească internetul și un smartphone, de a-i ajuta să deprindă abilitățile necesare utilizării acestora, de a le arăta beneficiile și a-i învăța cum se pot proteja de fraudele online.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.