ACTUALITATE 13 noiembrie 2009

Se fac cărţile pentru conducerea TAM

de Covasna Media | 781 vizualizări
Înscrierile pentru concursul la directoratul Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu Gheorghe au fost finalizate cu depunerea a patru proiecte de management. [singlepic=574,250,250,,left]Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a declarat că dosarele depuse pentru intrarea în concurs în vederea câştigării conducerii TAM se află deja în atenţia Comisiei de concurs din care fac parte Rodica Pârvan, Petre Străchinaru, Marius Deac, Biro Bela şi un reprezentant al UNITER. Comisia de concurs se va întruni pe 17 noiembrie pentru a discuta despre

Înscrierile pentru concursul la directoratul Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu Gheorghe au fost finalizate cu depunerea a patru proiecte de management.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a declarat că dosarele depuse pentru intrarea în concurs în vederea câştigării conducerii TAM se află deja în atenţia Comisiei de concurs din care fac parte Rodica Pârvan, Petre Străchinaru, Marius Deac, Biro Bela şi un reprezentant al UNITER. Comisia de concurs se va întruni pe 17 noiembrie pentru a discuta despre proiectele de management ale candidaţilor, urmând ca interviul cu aceştia să aibă loc pe 18 noiembrie.

În ceea cei priveşte pe cei patru aspiranţi la conducerea TAM, aceştia sunt actorii Dan Cristi Cogălniceanu şi Tudor Constantin Smoleanu şi regizorii Bogdan Mihai Tudor şi Horaţiu Mihaiu, acesta din urmă fiind fost director al TAM în perioada 2004-2007.

Conducerile din ultimii ani ale TAM au fost afectate constant de demisii ale directorilor, aceştia motivând întotdeauna inconsistenţa susţinerii financiare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, dar şi lipsa unui sediu propriu al TAM, care în prezent îşi împarte spaţiile cu Teatrul Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe. Pornind de la aceste aspecte, trupa TAM, una dintre cele mai apreciate din ţară, a început să se dividă în ultimii ani, creându-se în interiorul acesteia diverse tabere, care au creat nu de puţine ori tensiuni între conducere şi actori.

Astfel, printre primii plecaţi cu scandal de la Sfântu Gheorghe a fost dramaturgul Doru Mareş, director al TAM între 2000-2004. Acestuia i-a urmat regizorul Horaţiu Mihaiu, care nu a rezistat la cârma TAM decât trei ani, din 2004 în 2007, plecând de aici în urma conflictelor interioare din TAM dar şi ca urmare a lipsurilor financiare resimţite tot mai acut în producţiile artistice. Lui Horaţiu Mihaiu i-a luat locul, la mijlocul lui 2007, actorul Florin Vidamski, care deşi la acea vreme declara că va duce la capăt mandatul de director, a renunţat în toamna acestui an, alegând Şcoala de la Burghausen (Germania) a lui David Esrig. La rândul său, Florin Vidamski a acuzat un dezinteres tot mai mare pentru cultură şi teatru în România, precum şi subfinanţarea TAM.

Plecarea lui Florin Vidamski a fost urmată de o nouă perioadă tulbure, ca urmare a imposibilităţii stabilirii imediate a unei conduceri interimare; a fost nevoie de intervenţia consilierilor locali şi de discuţii interminabile în interiorul personalului TAM, până când, în cele din urmă, actorul Daniel Rizea a fost desemnat director interimar, astfel încât activitatea instituţiei să nu fie blocată total în acest început de stagiune.

Monica Rizea

Teme articol: TAM director concurs
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cristian boicu, 13 noiembrie 2009
who the f"kc is bogdan mihai tudor si pe cine a regizat el ??
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.