ACTUALITATE 10 decembrie 2013

Şcoala Gimnazială „Ady Endre” Sfântu Gheorghe. Întâlnire de proiect multilateral Comenius în Germania

de Covasna Media | 263 vizualizări

În perioada 1-6 decembrie, un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” condus de prof. Constanţa Balog a participat la o nouă întâlnire a partenerilor implicaţi în proiectul multilateral Comenius „Descoperă, înţelege şi apreciază – Mai au nevoie tinerii de tradiţii?”. Această întâlnire de proiect a avut loc la Straubing, în Germania, tema activităţilor concentrându-se asupra tradiţiilor de sărbători. Elevii care au participat la proiect au fost Irina Dochioiu, Andreea Bende, Sarah Halibei, Loredan Toderaşcu, Justina Feraru, Armin Gabor din clasa a VII-a A şi Bodi Arnold din clasa a VII-a B, însoţiţi de profesoarele Szente Zsofia şi Zsigmond Maria.

Pentru toată lumea a fost o experienţă extrem de interesantă, deoarece elevii au avut ocazia să viziteze atât şcoala, cât şi alte locuri din landul Bavaria, legate de istoria şi tradiţiile locale. Cu toţii am apreciat sistemul de educaţie german, care permite elevilor ca din clasa a cincea să urmeze cursurile gimnaziale la o şcoală unde pot aprofunda disciplinele care le vor facilita admiterea la liceu. În după-amiaza primei zile a întâlnirii elevii au pregătit dulciuri tradiţionale pentru sărbătorile de iarnă. Fiecare ţară a pregătit un fel de prăjituri, apoi au schimbat cu alte ţări, astfel că în final fiecare ţară a contribuit la prepararea a cinci feluri de prăjituri. Momentul decorării prăjiturilor a fost la fel de amuzant şi de creativ, elevii dând dovadă de multă creativitate şi talent. De asemenea, profesorii însoţitori au avut o discuţie interesantă legată de tema propriu-zisă a proiectului, precum şi de elaborare următoarelor produse.

Ziua următoare a fost dedicată unui workshop în cadrul unui atelier de fabricare a globurilor de sticlă. După ce meşterii au explicat procesul tehnologic de fabricare a sticlei, elevii şi profesorii au creat propriile lor globuri din sticlă.

Pentru că în regiunea Bavariei se găseşte una dintre cele mai mari rezervaţii naturale – Pădurea bavareză –, colegii germani au organizat o vizită în acest parc natural, unde am trăit o experienţă extrem de interesantă. În mijlocul pădurii este amenajat un pod suspendat, care îţi oferă ocazia să ajungi la înălţimea brazilor seculari până la 25 de metri deasupra solului şi ai o vedere panoramică asupra întregii regiuni.

Deoarece suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, nu putea lipsi o vizită la târgul de Crăciun din Nurenberg, considerat unul dintre cele mai mari din Europa. Aici elevii au putut aprecia obiectele tradiţionale de Crăciun, confecţionate în cea mai mare parte din lemn, pânză sau fibre naturale, precum şi produse de gastronomie locală. Un moment deosebit de interesant a fost vizita la Centrul de documentare pentru istoria nazismului unde elevii au putut vedea reconstituirea etapelor care au dus la declanşarea celui de-al doilea Război Mondial.

Tot în ideea respectării tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă, fiecare şcoală participantă a avut de prezentat o tradiţie. Astfel elevii şcolii noastre au prezentat un program de colinde din mai multe regiuni ale ţării, program care a fost foarte apreciat de toţi spectatorii, atât elevi cât şi părinţi.

Un alt centru al tradiţiilor şi istoriei germane a fost oraşul Regensburg, aflat sub patrimoniul UNESCO, şi unde am avut ocazia să vizităm cele mai frumoase clădiri ale aristocraţiei locale de la începutul secolului al XX-lea.

În cadrul acestei întâlniri de proiect elevii au ocazia să stea de vorbă cu colegi din alte ţări, să schimbe idei, impresii, să le povestească despre oraşul nostru, tradiţiile şi obiceiurile din România. A fost o experienţă extrem de benefică pentru toată lumea.

Profesor Constanţa Balog,

Coordonator de proiect

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.