ACTUALITATE 11 martie 2009

Şcoala din vestiare

de Covasna Media | 438 vizualizări
În satul Saciova din comuna Reci, 17 copii merg la şcoală şi grădiniţă în două clase care cândva erau vestiarele Căminului Cultural. Construcţia unei noi şcoli este cuprinsă pe lista de investiţii la IŞJ şi dacă există fonduri lucrările ar putea fi demarate chiar în acest an

În două cămăruţe mici şi pătrate, într-o clădire fără grupuri sanitare, 17 copii din satul Saciova, comuna Reci, merg zi de zi la şcoală şi la grădiniţă. Sălile lor de clasă sunt amenajate în două foste vestiare ale Căminului Cultural din localitate, în condiţiile în care fosta lor şcoală nu mai poate fi folosită de câţiva ani buni, din 2000 mai exact, şi imobilul respectiv se află în paragină. Cele două încăperi sunt situate faţă în faţă, pe un hol al

În satul Saciova din comuna Reci, 17 copii merg la şcoală şi grădiniţă în două clase care cândva erau vestiarele Căminului Cultural. Construcţia unei noi şcoli este cuprinsă pe lista de investiţii la IŞJ şi dacă există fonduri lucrările ar putea fi demarate chiar în acest an

În două cămăruţe mici şi pătrate, într-o clădire fără grupuri sanitare, 17 copii din satul Saciova, comuna Reci, merg zi de zi la şcoală şi la grădiniţă. Sălile lor de clasă sunt amenajate în două foste vestiare ale Căminului Cultural din localitate, în condiţiile în care fosta lor şcoală nu mai poate fi folosită de câţiva ani buni, din 2000 mai exact, şi imobilul respectiv se află în paragină. Cele două încăperi sunt situate faţă în faţă, pe un hol al Căminului Cultural - într-una merg copiii de grădiniţă, iar în cealaltă elevii de clasele I - IV din sat.

Deşi călduroase şi primitoare, fostele vestiare transformate în săli de clasă sunt însă mici şi înghesuite, încap cu totul într-o poză şi micii elevi de clasele I – IV stau cot în cot pe băncile înşiruite. Situaţia este cu atât mai grea cu cât clădirea nu beneficiază de grupuri sanitare şi copiii sau educatoarea şi învăţătoarea nu au unde să se spele pe mâini decât prin improvizaţii. Cât despre „toaletă”, copiii folosesc WC-ul de lemn din fundul curţii.

650.000 de lei pentru o şcoală nouă

Potrivit primarului Dalnoki Lajos, în primă fază intenţia lor era de a reabilita vechea şcoală din sat, însă la solicitarea lor un expert a evaluat clădirea şi a concluzionat că este mai bine să fie construită o şcoală nouă, întrucât la cea veche grinzile sunt putrezite.

„Ca ţintă principală avem construirea unei şcoli noi la Saciova, este făcut proiectul şi o veste bună este că această construcţie este cuprinsă pe lista de investiţii la Inspectoratul Şcolar şi sper că vom primi sprijin de la Inspectorat şi de la conducerea Consi liului Judeţean”, a precizat primarul.

Suma de care ar avea nevoie autorităţile locale pentru a derula această lucrare este de 650.000 de lei. Insp.gen. Keresztely Irma, şefa IŞJ Covasna, a precizat că anul trecut au fost alocaţi bani pentru realizarea proiectului noii şcoli şi grădiniţe, iar dacă vor exista bani în bugetul pe 2009, construcţia noii clădiri va fi demarată. „Trebuie o şcoală cochetă, care să includă pe de o parte învăţământul simultan pentru clasele I – IV şi pe alta grădiniţa, în Căminul Cultural este impropriu pentru o şcoală”, a mai spus şefa IŞJ.

Potrivit acesteia, vechea conducere a comunei şi-a îndreptat atenţia îndeosebi înspre şcolile centrale din comună, iar de la ideea de reabilitare a vechii şcoli şi până s-a ajuns la concluzia construirii unei noi şcoli a mai trecut o vreme, astfel că le-a „scăpat“ şcoala din Saciova.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.