ACTUALITATE 26 februarie 2012

Scăpăm de inundaţii... deocamdată

de Agerpres | 86 vizualizări

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni nu indică întrunirea condiţiilor pentru topirea bruscă a zăpezii.

Topirea masivă a zăpezii ce poate conduce la producerea de inundaţii importante nu va fi posibilă în următoarele două săptămâni în condiţiile în care temperaturile maxime nu vor depăşi 12 grade Celsius, iar pe timpul nopţii se vor înregistra valori negative, a precizat, într-un comunicat de presă, Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

„Din analiza datelor privind grosimea stratului de zăpadă, temperatura aerului şi precipitaţiilor putem preciza următoarele: cedarea masivă a apei din stratul de zăpadă se poate produce în condiţiile în care temperatura maximă a aerului înregistrează valori de peste 15 grade Celsius în mai multe zile consecutive, iar minimele nocturne sunt pozitive. Riscul de inundaţii pe râurile mari apare în condiţiile în care, simultan cu valorile termice ridicate, se produc şi precipitaţii lichide însemnate cantitativ (peste 15 l/mp) pe arii extinse”, menţionează Sandu.

Şeful ANM a adăugat că prognoza meteorologică pentru următoarele două săptămâni nu arată întrunirea condiţiilor amintite anterior.

„Prognoza meteorologică indică, pentru intervalul 25 februarie - 7 martie 2012, temperaturi minime ale aerului în general negative (-9...-1 grade Celsius) la scara întregii ţări, iar maximele între 4...12 grade Celsius. Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), cu caracter temporar. Menţionăm faptul că, în situaţiile în care temperaturile maxime ajung la valori de 10...12 grade Celsius, sunt posibile creşteri ale nivelurilor pe râurile mici şi pârâuri, precum şi băltiri la suprafaţă pe solurile greu permeabile şi cu drenaj defectuos”, a explicat oficialul ANM.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.