ACTUALITATE 22 septembrie 2009

Săptămâna Copiilor - Zilele Benedek Elek

de Covasna Media | 272 vizualizări
[singlepic=349,400,200,,left]Biblioteca Judeţeană Covasna va deschide vineri, 25 septembrie, Zilele „Benedek Elek“, un evenimet ce va dura până în 30 septembrie, şi care marchează 150 de ani de la naşterea scriitorului originar din Băţanii Mici şi 80 de ani de la moartea acestuia, fiind organizat de Biblioteca Judeţeană, alături de Consiliul Judeţean Covasna, Muzeul Naţional Secuiesc, Centrul de Cultură Covasna şi ONG-uri. Zilele vor cuprinde ateliere, întâlniri între scriitori,

Biblioteca Judeţeană Covasna va deschide vineri, 25 septembrie, Zilele „Benedek Elek“, un evenimet ce va dura până în 30 septembrie, şi care marchează 150 de ani de la naşterea scriitorului originar din Băţanii Mici şi 80 de ani de la moartea acestuia, fiind organizat de Biblioteca Judeţeană, alături de Consiliul Judeţean Covasna, Muzeul Naţional Secuiesc, Centrul de Cultură Covasna şi ONG-uri. Zilele vor cuprinde ateliere, întâlniri între scriitori, dezbateri, proiecţii de filme inspirate din basmele maghiare şi expoziţii, toate având în centrul lor cărţile pentru copii şi simbolul Benedek Elek. La eveniment au fost invitate şi judeţele înfrăţite cu Covasna, printre care Heves (Ungaria) şi Varlaand (Suedia).

Deschiderea oficială a Zilelor „Benedek Elek“ va avea loc la Biblioteca Judeţeană, pe 25 septembrie, cu înce pere de la ora 9,30, în prezenţa preşe dintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, dupa care vor urma conferinţa „Copiii la graniţa dintre fantezie şi realitate - cum se străbate azi drumul spre lumea poveştilor“, precum şi o întâlnire-con curs pentru copiii cu dificultăţi de învă ţare din cauza unor dificultăţi psihice. Ziua va continua cu o serie de expoziţii şi o întâlnire a cititorilor cu scriitori maghiari.

Ziua de sâmbătă va fi urmată de o întâlnire a redactorilor revistelor pentru copii din Bazinul Carpatic, Atelierul Copiilor şi un concert Makam, la Târgu-Secuiesc. Vizitarea casei memoriale Benedek Elek va avea loc duminică, la Băţanii Mici fiind programate mai multe prelegeri dedicate vieţii şi operei lui Benedek Elek. În aceeaşi zi, la Sfântu Gheorghe sunt programate două concerte Makam, unul dedicat copiilor iar altul adulţilor. Zilele următoare cuprind proiecţii de filme şi expoziţii, atât la Sfântu Gheorghe cât şi la Băţanii Mici, unde pe 30 septembrie va fi dezvelită o statuie a lui Benedek Elek. Cu ocazia acestor Zile, în curtea şcolii din Băţanii Mici va avea loc şi un târg al produselor de casă, al cărui vedetă va fi kurtoskalacs-ul.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, consideră că este foarte important ca opera lui Benedek Elek, scriitor maghiar născut la 30 septembrie 1859 la Băţanii Mici să fie cât mai apoape de copii, deoarece aceasta înglobează toate poveştile şi basmele copilăriei. „Orice copil maghiar, care are legătură cu cultura, s-a întâlnit cel puţin o dată în viaţă cu Benedek Elek. Acest scriitor este pentru maghiari ceea ce Ion Creangă este pentru români (…). În aceste zile dedicate lui Benedek Elek, copiii vor intra în contact direct cu lectura, urmând a fi dirijaţi spre imaginarul textelor, ceea ce este foarte important, în contextul prezentului“, a declarat Tamas Sandor.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.