ACTUALITATE 3 martie 2010

Sănătatea faţă în faţă cu ministrul

de Covasna Media | 836 vizualizări
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, are programată o vizită în judeţ în zilele de vineri şi sâmbătă 03mar2010-csekeDupă recenta vizită a ministrului dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, la noi în judeţ, a venit rândul ministrului sănătăţii, Cseke Attila, să dea o raită prin sistemul sanitar covăsnean, de unde cu siguranţă va pleca cu o căruţă de solicitări şi probleme. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, vizita ministrului este programată pentru vineri şi sâmbătă, şi începe vineri dimineaţa cu o

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, are programată o vizită în judeţ în zilele de vineri şi sâmbătă

03mar2010-csekeDupă recenta vizită a ministrului dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, la noi în judeţ, a venit rândul ministrului sănătăţii, Cseke Attila, să dea o raită prin sistemul sanitar covăsnean, de unde cu siguranţă va pleca cu o căruţă de solicitări şi probleme.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, vizita ministrului este programată pentru vineri şi sâmbătă, şi începe vineri dimineaţa cu o vizită la Spitalul Judeţean şi Serviciul de Ambulanţă, unde va avea şi o întâlnire cu medicii şi conducerea Spitalului şi liderii de sindicat, urmând ca după masă să se deplaseze la Spitalul de Cardiologie din Covasna.

Tarif mai mare la Târgu-Secuiesc

Sâmbătă dimineaţa, ministrul se va deplasa la Spitalul din Târgu-Secuiesc, unde va participa la inaugurarea unei noi Policlinici, mai exact un ambulatoriu de specialitate construit din sponsorizări şi care va găzdui pentru început opt cabinete.

Directorul unităţii, Kelemen Andras, ne-a spus că Policlinia nouă a fost finalizată în proporţie de 80% şi a costat până acum 40.000 de euro, din sponsorizări, fiind realizată din munca oamenilor de la Spital.

„Clădirea face parte dintr-o serie mai lungă de investiţii, am început cu spălătorie, chirurgie, interne, acum acest ambulatoriu şi continuăm cu urgenţele”, a spus Kelemen Andras.

Una dintre solicitările care vor fi înaintate ministrului se referă la tariful pe caz rezolvat, care este cel mai mic din judeţ şi al 21-lea de la coadă din ţară.

Directorul spune că un tarif dorit ar fi undeva la 1.380 - 1.400 de lei pe caz rezolvat, şi atunci s-ar mai scăpa de datoriile oricum ţinute la un nivel cât s-a putut sub control. Acum, datoriile Spitalului ajung la peste 1,9 milioane de lei, inclusiv cu datoriile istorice.

Criză de personal la Ambulanţă

Vizita ministrului va cuprinde şi Ambulanţa, unde problemele nu sunt puţine. Directorul Tiberiu Poştoacă a spus că îi vor prezenta ministrului atât problema personalului insuficient – Ambulanţa lucrează cu 30% mai puţin personal decât normele minime – cât şi chestiuni privind solicitarea unui sprijin pentru lucrări mari de reparaţii necesare la staţiile din judeţ. O a treia problemă ar fi a maşinilor de urgenţă, unde Poştoacă spune că ar fi nevoie de „o mică suplimentare”, în timp ce unele maşini ar trebui schimbate pentru că şi-au cam făcut veacul şi au trecut de 6 ani, prin urmare au probleme şi cu aparatura din dotare.

Ca fonduri, Serviciul ar avea nevoie de cca 300.000 de lei pentru reparaţii la staţiile din teritoriu, plus alte investiţii.

Discuţii în comisia de sănătate

Referitor la problemele Spitalului Judeţean, în ultima perioadă acestea au fost puse pe tapet prin protestul angajaţilor care şi-au cerut drepturile salariale, în plus este nevoie de fonduri pentru a continua investiţia începută şi care trebuia finalizată în 2008.

Potrivit liderului de sindicat Sanitas, Vasile Neagovici, după ce Spitalul plăteşte datoriile către oameni, există riscul ca unitatea să intre în colaps financiar.

Preşedintele CJ Tamas Sandor a spus că în cursul zilei de miercuri a fost convocată o întâlnire între comisia de sănătate din cadrul CJ şi conducerea CJ şi managementul spitalului, sindicat şi Prefectură, pentru a vedea care sunt problemele şi soluţiile.

Întorsura Buzăului a rămas pe dinafară?

Întrebat despre vizita ministrului şi problemele care ar fi ridicate din zonă, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că deocamdată nu a fost informat despre această vizită şi nici nu a fost invitat, deşi Spitalul din oraş ar avea mare nevoie de sprijin şi ar fi necesare discuţii privind preluarea de către autorităţile locale.

„Avem singurul spital care ar necesita o reală intervenţie şi nu ne invită”, a spus edilul, începând să creadă că lipsa unei invitaţii ar putea însemna o opoziţie greşit înţeleasă.

Spitalul din Întorsura a fost finalizat ca imobil după 14 ani de investiţii, dar ar trebui dotat şi utilat.

Primarul spune că Spitalul este mai mult decât necesar în zona lor, cu atât mai mult cu cât sistemul de salvare existent nu este bine pus la punct, iar cel mai apropiat spital se află la 50 de km.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ion, 3 martie 2010
Simpatic baiat ! Astept sa puna taxa pe fast food ! Pe de alta parte ar trebui sa subventioneze ouale, laptele, carnea ca sa si putem manca sanatos, adica sa ne putem permite.
Oana, 3 martie 2010
Oricum ar suna, tin sa precizez ca punctul forte al acestui guvern este dna Elena Udrea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.