ACTUALITATE 17 februarie 2009

Sălbăticie în captivitate

de Covasna Media | 741 vizualizări
Şase persoane fizice şi juridice din judeţul Covasna deţin în captivitate 15 animale sălbatice de interes cinegetic.

Vedeta cu blană a staţiunii Balvanyos, ursul Muky, s-ar putea muta într-o mică grădină zoologică pe care proprietarul lui, actualul primar al Turiei, Daragus Attila, doreşte să o amenajeze pentru el pe un teren din comună. Ideea i-a venit atât pentru ca Muky să aibă mai mult loc să se plimbe în voie, dar şi pentru că odată ce a început să se facă vâlvă în jurul animalelor ţinute în captivitate, presiunile legale şi

Şase persoane fizice şi juridice din judeţul Covasna deţin în captivitate 15 animale sălbatice de interes cinegetic.

Vedeta cu blană a staţiunii Balvanyos, ursul Muky, s-ar putea muta într-o mică grădină zoologică pe care proprietarul lui, actualul primar al Turiei, Daragus Attila, doreşte să o amenajeze pentru el pe un teren din comună.

Ideea i-a venit atât pentru ca Muky să aibă mai mult loc să se plimbe în voie, dar şi pentru că odată ce a început să se facă vâlvă în jurul animalelor ţinute în captivitate, presiunile legale şi penale au început să se facă sim ţite asupra tuturor proprietarilor de astfel de animale.

În cazul lui Muky, soluţia ar fi, spune Daragus, să îl ţină într-o grădină zoo amenajată din investiţia sa proprie, în Turia, întrucât nu îi surâde deloc ideea de a-l trimite pe ursul crescut de el cu biberonul în vreo grădină zoologică sau rezervaţie în care nu ştie cum va fi îngrijit sau cum se va înţelege cu alte animale, având în vedere că Muky este îmblânzit. Primarul are şi un teren de 15 hectare pe care ar vrea să amenajeze grădina zoo, dar care trebuie însă scos din circuitul agricol, iar o altă variantă ar fi închirierea unui alt teren, tot în Balvanyos. Daragus Attila a precizat că a transmis o adresă la AJVPS, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia Sanitar Veterinară pentru a clarifica problema ursului şi spune că doreşte să amenajeze din investiţie proprie, începând din primăvară, o grădină zoologică pentru Muki, iar dacă nu este lăsat atunci să se găsească un spaţiu potrivit pentru urs.

Uriaşul blând

Muky are opt ani şi a fost crescut de mic de actualul primar al comunei, Daragus Attila, după ce a fost găsit de săteni în pădure, împreună cu sora lui, mama lor fiind împuşcată. De atunci, ursuleţul a fost hrănit cu biberonul pe lângă pensiunea „adoptatorului” său, pentru ca în prezent să fie un urs de dimensiuni considerabile, dar cu apucături foarte blânde. „Parcă este copilul meu, mănâncă din mână. Când l-am crescut n-a venit nimeni să mă întrebe ce e cu el şi era mort dacă nu-l îngrijeam”, a mai spus Daragus. Muky n-a vrut să plece nici când de gura protectorilor de animale au vrut să-l alunge în pădure. Dacă sora lui a plecat întro noapte, în schimb Muky s-a întors de fiecare dată şi nu s-a lăsat convins că în pădure ar duce-o mai bine. Ursul se află în proprietatea Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Covasna, care i l-a dat în custodie.

Jimmy şi Jenny de la Arcuş

Alţi doi urşi care se află în captivitate în judeţ sunt în apropierea unei fabrici de pâine din Arcuş. Jimmy şi Jenny au fost crescuţi şi ei de mici de cel care i-a găsit şi locuiesc într-o cuşcă de lângă fabrică. Cei doi urşi au fost găsiţi de vânători în pădure pe când erau foarte mici şi ca să nu îngheţe întrucât era iarnă şi ursoaica de negăsit, i-au adus în sat.

Totodată, într-o curte cu iarbă a Spitalului Judeţean Covasna, în Sfântu-Gheorghe, trăiesc doi căpriori, unul care a fost găsit pe când era mic la romi şi altul găsit pe durata recoltărilor de vară. Ambii au ajuns în curtea Spitalului, unde sunt hrăniţi de personal şi de trecătorii care le strecoară prin gard dulciuri sau pufuleţi. Animalele, deşi prietenoase, sunt pretenţioase la mâncare şi nu întind boticul la orice vor să le dea copiii prin gard ca săi convingă să se apropie.

15 animale sălbatice în captivitate

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna (IPJ) au inventariat la nivelul judeţului şase persoane fizice şi juridice care deţin în captivitate 15 animale sălbatice de interes cinegetic.

Şeful Serviciului, comisarul Călin Stan, a precizat că este vorba despre trei urşi – doi la o societate din comuna Arcuş şi unul la o pensiune din Turia -, doi căpriori în curtea Spitalului Judeţean Covasna şi 3 mistreţi în parcul de vânătoare Şugaş. De asemenea, în localitatea Dobârlău există un parc zoologic unde se găsesc închise şase animale – mistreţi, căpriori şi un cerb canadian. Comisarul Stan a precizat că urşii şi mistreţii ţinuţi în captivitate majoritatea se află în proprietatea Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Covasna şi au fost daţi în custodie deţinătorilor.

Pe lângă inventarierea animalelor sălbatice ţinute în captivitate, poliţiştii au solicitat şi punctul de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna faţă de această situaţie şi aşteaptă acum un răspuns pentru clarificarea situaţiei.

Conform Legii 407/2007 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, deţinerea neautorizată în captivitate a exemplarelor din fauna de fond cinegetic se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.

Ana Sidon

Teme articol: animale urs ursi Muky
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
fratica, 22 martie 2011
ELIBERATI ANIMALELE SALBATICE DIN CAPTIVITATE!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.