ACTUALITATE 19 decembrie 2013

Să fim mai toleranți prin cunoaștere [FOTO]

de Covasna Media | 229 vizualizări

Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului au fost gazde – timp de patru zile – pentru elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași – Republica Moldova și de la Școala Gimnazială „Hristo Botev” din Popovo – Bulgaria, în cadrul celei de a doua întâlniri a proiectului „Get more tolerant through knowledge”, finanțat de Academy of Central European Schools (ACES), cu sprijinul ERSTE Foundation, în cooperare cu Interkulturelles Zentrum din Viena și VČELÍ DOM Bratislava.

Scopul proiectului este cunoașterea tradițiilor populare, identificarea asemănărilor și deosebirilor dintre culturile celor trei țări, păstrarea obiceiurilor legate de sărbători și aprecierea diversității.

Oaspeții au fost primiți cu daruri realizate de elevii liceului nostru, sub îndrumarea prof. Laura Suciu și cu un mesaj de bun-venit transmis tuturor de către prof. Maria Badiu – directoarea liceului. Prezentarea produselor proiectului (tradițiile de Crăciun și obiceiurile de botez), facilitată de prof. Silviu Popica, a fost urmată de confecționarea felicitărilor în atelierul lui Moș Crăciun.

2013 - Miss & Mr Craciun - 262

A doua zi, elevii pregătiți de prof. Monica Muntean au pornit la colindat; la Biserica Sfântul Gheorghe, reprezentantele Asociației Femeilor Ortodoxe din Întorsura Buzăului și părintele paroh Ciprian Popica i-au ascultat cu mare drag pe colindătorii din cele trei țări partenere și i-au răsplătit cu dulciuri – conform tradiției. Următorul popas a fost  la Primăria Întorsura Buzăului, unde primarul Leca Băncilă a transmis elevilor și profesorilor un mesaj de bun-venit, i-a felicitat pentru implicarea în acest proiect internațional și a oferit colindătorilor pachete cu dulciuri. La Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna – Secția Întorsura Buzăului, personalul medical și bolnavii au primit cu inimile deschise colindele românești, dar și pe cele din Bulgaria și Republica Moldova. Prin bunăvoința familiei Pastor, bolnavii au primit pachete cu dulciuri și felicitări realizate de elevi, împreună cu urări de sănătate. Elevii de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași – Republica Moldova, cu sprijinul doamnelor profesoare Maria Gorincioi și Aliona Gandrabur, în spiritul sărbătorii Crăciunului au oferit bolnavilor pachete cu dulciuri, aduse de peste Prut.

După-amiaza, la Casa de Cultură a avut loc spectacolul-concurs „Miss Crăciunița”, organizat de elevii clasei a XI-a C, sub coordonarea prof. Emilia Ștefan. Elevii din clasele IX-XI, împreună cu oaspeții au participat la probele de concurs, au prezentat tradiții de Crăciun și dansuri populare, iar cuplul din Republica Moldova format din Ana Fisticanu și Nicolae Mîrza a câștigat locul I.

DSCN3412

Brașovul a fost destinația aleasă pentru excursia din a treia zi, când elevii și profesorii au vizitat Biserica Neagră, târgul de produse tradiționale din Piața Sfatului și s-au bucurat de luminile orașului pregătit de sărbătoare.

Activitățile propuse și realizate prin proiectul „Să fim mai toleranți prin cunoaștere”   i-au adus împreună pe tinerii din cele trei țări partenere, i-au ajutat să se cunoască și să își facă prieteni. Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut, în special familiilor-gazdă, al căror sprijin a fost esențial pentru buna desfășurare a proiectului.

Coordonatorul proiectului

Prof. Doina Pătrunjel

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.