ACTUALITATE 11 noiembrie 2009

Rotarieni pentru comunitate

de Covasna Media | 523 vizualizări
[singlepic=561,250,250,,left]„A servi mai presus de tine însuţi“ sau „Câştigă mai mult acela care îşi ajută aproapele cel mai bine“, aceste două motto-uri definesc cel mai bine de-a lungul anilor activităţile altruiste şi voluntare care se leagă de numele Clubului Rotary. Organizaţie mondială care cuprinde oameni din viaţa profesională şi de afaceri care îşi dedică viaţa serviciilor umanitare, şi care

„A servi mai presus de tine însuţi“ sau „Câştigă mai mult acela care îşi ajută aproapele cel mai bine“, aceste două motto-uri definesc cel mai bine de-a lungul anilor activităţile altruiste şi voluntare care se leagă de numele Clubului Rotary.

Organizaţie mondială care cuprinde oameni din viaţa profesională şi de afaceri care îşi dedică viaţa serviciilor umanitare, şi care sunt exemple atât în afaceri cât şi în viaţa privată, prin membrii săi Clubul Rotary încurajează, stimulează şi întreţine bunăvoinţa şi înţelegerea mondială.

În judeţul Covasna, Rotary împlineşte anul viitor zece ani de existenţă, perioadă în care pe plan local membrii acestuia au organizat numeroase acţiuni de binefacere care vin în sprijinul comunităţii. Unul dintre membrii fondatori ai Clubului, arh. Nemeth Csaba Iosif, ne povesteşte despre câteva dintre acţiunile şi principiile care stau în spatele acestei organizaţii.

- Cum a început Rotary în judeţul Covasna?

- În anul 1997 am fost invitaţi 20 de oameni de afaceri din judeţ, de un Club Rotary din Olanda, pentru un schimb de experienţă. Totul a fost organizat de Dl. Beke Tibor, care a devenit şi primul Preşedinte al Clubului din Sf. Gheorghe. Am stat acolo cam o lună, pe cheltuiala lor. Rotary Club de acolo a dorit să iniţieze o comunitate din Europa de Est în ce înseamnă Rotary, cum trebuie să se poarte un rotarian, ce înseamnă asta. Rotarienii fiind oameni de afaceri în primul rând - toţi oamenii din Rotary Rijssen erau oameni de afaceri şi rotarieni - am fost primiţi acolo de oameni de afaceri cu profesii asemănătoare cu ale noastre. Pe mine m-a primit o firmă de arhitectură, pe un coleg inginer o firmă de construcţii şi aşa mai departe. Am făcut excursii în Olanda şi Germania la Cluburi Rotary, ne explicau ce înseamnă asta, aveam seminarii de informare, s-a combinat în mod fericit schimbul profesional de experienţă cu aceste informări.

Ne-am întors în România şi am zis să facem şi noi, ne-a plăcut ideea. Pentru asta ne trebuiau doi naşi care te pun pe drum, te învaţă ce şi cum trebuie să faci, chestiuni de organizare. În cazul nostru unul dintre naşi a fost Clubul Rijssen din Olanda, iar celălalt Clubul Rotary din Braşov, ei ne-au îndrumat.

Cam aşa s-a înfiinţat - din 1997 până în 2000 ne-am tot adunat şi cunoscut, până s-a format o „comunitate de idei“, pentru că practic noi între noi suntem o familie, un grup de prieteni, aşa se lucrează în mod corect şi civilizat, să nu ai ură pe nimeni, să te înţelegi bine şi atunci se pot face şi acţiuni comune. În Rotary nu sunt permise restricţii privind naţionalitatea, religia sau orientarea sexuală, şi totodată sunt interzise în Club discuţiile politice.

Ne-am înfiinţat în 2000, în decembrie, atunci a avut loc cartarea – din sediul central al Rotary, din SUA, se eliberează o diplomă care consfiinţeşte că eşti parte din comunitatea Rotary Internaţional.

- Câţi membri aveţi în prezent şi din ce domenii?

- Acum suntem 23 de membri constanţi, am început cu 18. Unii s-au mai retras de-a lungul timpului pentru că atunci când văd că trebuie să dai bani ca să faci ceva, unora nu le convine. Vor să devină membri, dar numai cu insigna.

Ca domenii, suntem arhitecţi, ingineri constructori, doctori, din comerţ, agricultură, finanţe, bănci, confecţii, tipografie şi aşa mai departe. Preşedinte acum este Keresztes Zoltan, din domeniul confecţiilor.

- Cum anume este prezent Rotary în viaţa comunităţii din judeţ, cum veniţi în sprijinul oamenilor şi care ar fi câteva dintre acţiunile organizate în ultimii zece ani?

- În fiecare an avem două acţiuni specifice – de Crăciun în jur de 150 – 200 de copii primesc de la noi cadouri, bomboane, jucării. Copiii sunt aleşi prin parohii din categoria copiilor cei mai defavorizaţi, noi încercăm să fim cât mai obiectivi. Cea de-a doua acţiune permanentă se referă la premierea unor tineri merituoşi din oraş, până nu demult erau din judeţ, dar s-a înfiinţat un Rotary şi la Tg.Secuiesc şi ei au preluat acea zonă. Premierea are lor prin Inspectoratul Şcolar, care ne dă o listă, nu alegem noi. În fiecare februarie-martie facem un bal de caritate şi din banii adunaţi ca sponsorizări şi ca participări la bal se dau aceste premii.

Principiul Rotary nu este să scot eu bani din buzunar tot timpul, ci să mă port în aşa fel încât să atrag surse, să fac acţiuni de atragere a sponsorilor. Bine, acest lucru nu înseamnă că mă duc să cerşesc bani, ci ofer în schimb o acţiune să aibă şi sponsorul de câştigat. În afară de acţiunile permanente, am avut o serie de acţiuni mari cu Spitalul Judeţean, unde am dotat împreună cu Cluburi Rotary din Olanda şi Germania spălătoria cu nişte maşini industriale de zeci de mii de euro, am amenajat Secţia de copii, am adus nişte aparaturi medicale, sprijinim Teatrul – avem un regizor căruia îi plătim întreţinerea şi cheltuielile şi în acelaşi timp avem abonamente Mecena vreo 5 – 6 dintre noi. Preţul unui abonament este în mod normal 50 de lei, noi plătim 600 de lei.

La Covasna am făcut împreună cu Club Rotary din Olanda o fabrică de pasteurizare a laptelui, în Sf. Gheorghe am sprijinit Şcoala Agricolă – au vrut să facă o brutărie şcolară, pentru ca elevii să înveţe cum se coace pâinea, cum se face, şi în acelaşi timp ce fac ei se şi vinde, nu în cantităţi industriale, dar iese un ban, şi noi am contribuit la realizarea clădirii şi cu utilajele ne-a ajutat un Rotary Club din Germania, avem colaborări între cluburi. Există un program foarte interesant derulat de noi - de schimb de tineri, Youth Exchange -, prin care din comunitatea de aici am ales câţiva tineri care ştiau să vorbească engleza, şi au plecat în Anglia 3 săptămâni. În schimb au venit la noi nişte tineri englezi şi i-am găzduit, i-am plimbat prin ţară, se încearcă socializarea şi pătrunderea în toate straturile sociale.

Acum avem în derulare un program pentru reutilarea şi modernizarea Cantinei Săracilor, cu utilaje de vreo 20.000 de euro pe care vrem să le cumpărăm cu ajutorul unui Rotary Club din Belgia. Cele care sunt nu mai fac faţă şi prin utilajele noi putem să sporim şi cantitatea de hrană care se prepară şi vor fi şi mai mulţi beneficiari. S-au aprobat banii, mai trebuie încheiate nişte formalităţi şi la anul până în primăvară reuşim probabil să încheiem această acţiune.

Am mai trimis echipamente, haine la sinistraţi când au fost inundaţii, în zona Întorsura am distribuit ajutoare.

- Cum veţi marca împlinirea a zece ani de la înfiinţarea Clubului în judeţ?

- Încercăm să fim cât mai transparenţi şi având în vedere că anul viitor se fac 10 ani vreau să începem un şir de acţiuni ca oamenii să ştie că existăm, dar şi ce facem. Vom vedea, vrem să organizăm nişte expoziţii cu durată de 2 – 3 luni cu realizările clubului, foto-montaje şi vreau să fie cunoscuţi şi membrii noştri ca oameni de afaceri, la urma urmei din afacerile noastre dăm bani ca să facem acţiuni.

Vreau să vorbesc şi cu primarul – în majoritatea oraşelor din Vest unde există Club Rotary există şi simbolul nostru pus vizibil în oraş.

- Care sunt caracteristicile unui bun rotarian?

- Trebuie să fie cinstit şi corect şi să-şi iubească comunitatea. Când simţi ceva pentru comunitatea în care trăieşti atunci depui şi eforturi, te străduieşti să găseşti idei şi modalităţi de a ajuta comunitatea şi aici nu contează ce etnie ai, noi avem membri şi români, şi unguri şi germani. Membrii aleşi trebuie să aibă criterii morale în primul rând, şi profesionale, să fie cinstiţi, corecţi, buni profesionişti.

- Cum se derulează o şedinţă rotariană?

- Întâlnirile Clubului au loc o dată pe săptămâna, joia, seara, la sediul nostru care este în sala ovală de la Restaurantul Şugaş. Locaţia este aleasă în aşa fel pentru că noi având foarte mulţi invitaţi de afară şi din ţară, care ţin prelegeri, discursuri şi fiind şi între noi ai nevoie să serveşti o masă şi atunci în toată lumea aşa sunt locurile de desfăşurare pentru Rotary. Avem ordine de zi în care se dezbat informaţiile care vin, primim mailuri de la guvernatori, districte, ne gândim ce putem face pe o anumită temă, au loc informări despre ce s-a mai întâmplat, la fiecare şedinţă unul dintre noi prezintă o anumită temă, sau dacă nu invită pe cineva de afară care nu e membru, şi care vorbeşte despre ceva anume.

- Cum se adună banii folosiţi în acţiunile de binefacere?

- Noi avem de plătit ca membri o cotizaţie în Club, apoi către District şi avem şi o cotizaţie către Fondul Internaţional de ajutorare care e pe plan mondial, pentru că anumiţi bani ni se returnează de acolo când facem o acţiune. O altă sursă este constituită de sponsorizările pe care le primim în urma unor acţiuni de caritate. Cea mai importantă sursă o constituie însă contribuţia personală a membrilor Clubului care se ridică la cca. 5.000 de euro anual. În final doresc să aduc mulţumiri deosebite tuturor celor care, înţelegând dorinţa noastră de a sprijinii comunitatea locală, au contribuit, prin sponsorizări, la acţiunile iniţiate de Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.